Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Až milion lidí na demonstraci v Kyjevě! Dcera Tymošenkové jim četla poselství své matky

Dcera Julije Tymošenkové Eugenia promluvila před davem demonstrantů v Kyjevě
Dcera Julije Tymošenkové Eugenia promluvila před davem demonstrantů v Kyjevě  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
8. prosince 2013
15:27

Statisíce lidí vyrazily do centra ukrajinského Kyjeva vyjádřit nesouhlas s tamní vládou. Podle některých ohlasů jde až o milion demonstrantů! Před nimi přitom vystoupila řada opozičních předáků včetně boxera Vitalije Klička. A také dcera vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, která přečetla poselství své matky.

Nedělní masová demonstrace na náměstí Nezávislosti v Kyjevě prý vysoce překonala doposud největší protest proti ukrajinské vládě, kterého se v minulém týdnu zúčastnilo podle odhadů 350 - 500 tisíc lidí. Další demonstranti pak do centra ukrajinské metropole dál a dál proudili i během odpoledne. Lidé vyrazili opět protestovat proti tomu, že prezident Janukovyč a vláda zatrhli sbližování s Evropskou unií a své zraky upírají spíš k Rusku.

Opozice varuje před zaprodáním Rusku

Nespokojenost opozičních představitelů přitom vzrostla, když Kyjev začal vyjednávat s Moskvou o takzvaném strategickém partnerství. "Jestliže prezident Viktor Janukovyč zaprodá zemi Rusku, zažije dosud nevídanou vlnu lidového hněvu," varoval na sobotním shromáždění v Kyjevě Arsenij Jaceňuk, předák opoziční strany Vlast vězněné expremiérky Tymošenkové. Demonstrací se přitom aktivně účastní i boxerský šampion v těžké váze a šéf opoziční strany UDER Vitalij Kličko, který by měl být Janukovyčovým soupeřem při prezidentské volbě v roce 2015. Pokud k ní dojde.

Dcera Tymošenkové přečetla matčino poselství

Před demonstranty pak vystoupila i Eugenia Tymošenková, dcera odsouzené expremiérky. "Naším cílem je okamžitý odchod ukrajinského prezidenta," četla z poselství své matky. A dav v reakci zaburácel hromovým skandováním "demise, demise". "Nevzdávejte se, neustupujte, neusedejte k jednacímu stolu s mocí, která má na rukou krev," pokračovala dcera Tymošenkové. Především ukrajinský ministr vnitra Zacharčenko přitom čelí kritice za tvrdé potlačení demonstrací. "Nyní máme na výběr mezi zkorumpovanou diktaturou a návratem domů, do Evropy. Nebezpečí našeho návratu do středověké diktatury je mnohem větší," varovala pak na závěr Tymošenková, podle které současný prezident asociační dohodu o přístupu k EU nikdy nepodepíše.

Demonstranti tráví mrazivé noci ve stanovém městečku

Navzdory mrazivému ukrajinskému počasí pak demonstranti tráví v ulicích Kyjeva, kde v průběhu protestů vyrostly barikády, i noci - u ohňů v improvizovaném stanovém městečku na náměstí. Dobrovolníci jim roznášejí horký čaj a obložené chleby a na náměstí vystupují hudební skupiny. V rukách demonstrantů jsou podle agentury Interfax ukrajinské prapory i vlajky Evropské unie, objevují se rudo-černé prapory ukrajinských nacionalistů a symbolika různých opozičních stran.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strnad86 ( 9. prosince 2013 10:19 )

Čau, už máte vyřešený vánoční dárky? Nakupte si je přes portál www.AkceZ.cz a my Vám vrátíme peníze z každého nákupu. To samé jako 1. v ČR u pojištění, spoření, či hypoték. Stačí se zdarma a bez závazků zaregistrovat.

alenealejo ( 8. prosince 2013 22:23 )

gogo...presne tak...je to na smiech cez slzy...aj tam budú ešte plakať...uvidia za pár rokov...ak uvidia...

abzk ( 8. prosince 2013 20:25 )

Nechat se koupit Rusákama je to nejhorší co se dá udělat

abzk ( 8. prosince 2013 20:23 )

Di se léčit, pako Jaká pravicová chamraď? Mi tu snad měli nebo máme pravici? Víš vůbec co pravice je? Převlíknutý bejvalý komunisti vážně nejsou pravice v pravym smyslu toho slova

abzk ( 8. prosince 2013 20:19 )

Zobrazit celou diskusi