Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejen lyžaři se ptají: Jak bude do Vánoc? Přijdou závěje a arktická zima?

Lyžařská sezona je tu, řadu středisek i lyžařů nový sníh potěšil. Bude sněžit i nadále?
Lyžařská sezona je tu, řadu středisek i lyžařů nový sníh potěšil. Bude sněžit i nadále?  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
8. prosince 2013
06:10

Po starostech s orkánem Xaverem se situace uklidnila a i když řidiče na silnicích dál trápí ledovka a navátý sníh, příchod zimy má i svá pozitiva. Sněhové nadílky si užívají především lyžaři - na řadě míst v Česku pro ně začala sezona. Jak to bude se sněhovými podmínkami v nejbližších dnech a týdnech? Meteorologové přispěchali s předvánoční předpovědí počasí.

Následující čtyři týdny by podle meteorologů měly být teplotně spíše průměrné. Příštích 14 dní bude sušších, více srážek se objeví až kolem Vánoc. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Dlouhodobá průměrná teplota v ČR pro období od 9. prosince do 5. ledna je minus 0,8 stupně Celsia. Letošek by neměl být příliš odlišný.

Teploty se kolem dlouhodobých průměrů budou pohybovat i v příštích dvou týdnech. Vývoj teploty období kolem Vánoc do konce roku je ale podle meteorologů velmi nejistý. "Podle předpovědi budou teploty pravděpodobně buď pod anebo nadprůměrné," uvedl ČHMÚ. "Celkově se očekává, že celé období bude srážkově průměrné nebo slabě podprůměrné," stojí dál v předpovědi. Arktickou zimu ani historické přívaly sněhu tak podle ČHMÚ čekat nemáme.

Lyžaře potrápil silný vítr

V řadě českých ski areálů přitom již minulý a nebo právě tento víkend začala sezona. Je to i případ Libereckého kraje, kde se poprvé v této zimě lyžovalo třeba v areálu v Rejdicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Jenže Liberecký kraj potrápil silný vítr s občasným sněžením. V Rejdicích i na řadě dalších míst jsou však podmínky pro lyžování poměrně dobré. "Čekal jsem to horší. Poryvy jsou, ale vítr není tak silný, abychom museli zastavit lanovku," uvedl šéf areálu Martínek. V neděli se otevře i areál Černá Říčka v Desné, lyžaři budou mít k dispozici hlavní sjezdovku. Další lyžařské areály v kraji budou v provozu od příštího víkendu. Zahájit sezonu se chystají na Tanvaldském Špičáku, v Harrachově, Rokytnici nad Jizerou a možná i na Ještědu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naidka ( 8. prosince 2013 09:07 )

"Podle předpovědi budou teploty pravděpodobně buď pod anebo nadprůměrné," slovo "pravděpodobně" mohli nahradit slovem "určitě", dál není třeba číst.

Zobrazit celou diskusi