Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzácná choroba: Dívka pláče a potí krev

Dívka z Dominikánské republiky pláče a potí krev
Dívka z Dominikánské republiky pláče a potí krev  (Autor: youtube.com)
Autor: šim - 
6. prosince 2013
16:57

Už čtyři roky trpí dívka jménem Delfina (19) vzácnou chorobou, která způsobuje, že děvče pláče a potí krev. Kromě toho ještě často krvácí z nosu a nadměrně ztrácí vlasy. Přesto však nyní Delfina prožívá štěstí. Našla totiž lásku.

„Když se mi to poprvé stalo, byla jsem v naprostém šoku. Nevěděla jsem, co se děje,“ vypráví Delfina z Dominikánské republiky. Dlouho bezradní byli také lékaři, přestože ji podrobili snad stovce testů. Dívce však dlouho nikdo nechtěl věřit. O její stav se lékaři začali zajímat až v okamžiku, když začala plakat krev přímo před lékařem.

Nejhůř jí bylo, když nepřetržitě krvácela 15 dnů. Dostala se do kritického stavu a lékaři jí život zachránili jen díky mnoha transfuzím. Delfina však trpěla také sociálně. Kvůli své chorobě se začala stranit kolektivu. „Lidé se mě bojí. Myslí si, že když se mne dotknou, ušpiní se od krve,“ říká dívka. „Děti se mi posmívaly, dlouho jsem vůbec nevycházela z pokoje,“ líčí

Chtěla jsem zemřít. Moje rodina mě našla v mé ložnici s pěnou u pusy. Skončila jsem na jednotce intenzivní péče, a když jsem se po týdnu probrala, lékaři mi řekli, že jsem technicky zemřela,“ líčí Delfina. „Naštěstí jsem se uzdravila a jsem ráda. Můj život se totiž nadobro změnil,“ dodává s úsměvem.

Na trpící dívku se usmálo velké štěstí. Do nemocnice za ní přišel mladík jménem Recaris, který se doslechl o její nemoci. „Řekl mi, že jsem krásná. Na tu chvíli si budu pamatovat do konce svého života,“ říká dívka, která se s mladíkem brzy zasnoubila. „Díky Recarisovi se cítím konečně volná. Už nechci zemřít. Díky tomu, že jsem ho potkala, se už nebojím chodit ven. Stále ještě někdy krvácím, ale teď vím, že všechno bude v pořádku, protože on mě ochrání,“ dodává dívka, která trpí vzácnou chorobou zvaná hematidrosis, která způsobuje, že při jakémkoli rozrušení se její krevní tlak natolik zvýší, že začne krvácet zcela jednoduše, jako se zdravý člověk potí.

Je to způsobeno tím, že při úzkosti se cévy rozšíří až k bodu prasknutí. Krev se pak dostane do potních žláz a odchází z těla s potem. Lékařská literatura odkazuje na případ popsaným Leonardem Da Vincim, který popsal vojáka, který potil krev před bitvou.

korejs ( 7. prosince 2013 10:02 )

Když jsem ještě pracoval fyzicky...taky jsem potil krev...ta nemoc se jmenovala práce..

naidka ( 6. prosince 2013 17:16 )

Lékaři jí řekli, že technicky zemřela . To vypadá na nový terminus technikus dle Bleskus.

Zobrazit celou diskusi