Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mandelovo setkání s Havlem: Děkuji vašemu lidu, vzkázal

Autor: ljš, ČTK - 
6. prosince 2013
16:04

Spojoval je boj za lidská práva, láska k ženám a velká popularita v zahraničí. Nelson Mandela byl jednou z prvních velkých osobností, které prezident Václav Havel po svém zvolení do Československa pozval. K setkání došlo o dva roky později.

Na návštěvu Československa pozval Mandelu již v květnu 1990 tehdejší prezident Václav Havel, který ocenil morální a lidské kvality Mandely. "Získal si zaslouženou úctu všech humanisticky a demokraticky smýšlejících obyvatel naší planety," vysvětloval tehdy pozvání.

Ještě téhož roku se s Mandelou setkal soukromě v Davosu Karel Schwarzenberg, který tehdy vedl hradní kancelář. "Pozdravil mě a bavil se se mnou, jako bychom byli letití přátelé. Samozřejmě, že to nebylo kvůli mně. Věděl, že Václav Havel měl stejnou vizi jako on, že jsme byli na stejné straně barikády a že boj za svobodu a pravdu není jen jihoafrický problém, nýbrž obecný. A že se o to musíme zasadit," vzpomíná šéf TOP 09 ve svém blogu.

Do Československa nakonec Mandela dorazil jako šéf Afrického národního kongresu (ANC) na dvoudenní soukromou návštěvu na konci května 1992. Sešel se tehdy s premiérem Mariánem Čalfou, prezidentem Václavem Havlem a předsedou Federálního shromáždění Alexandrem Dubčekem. K účelu své návštěvy řekl, že vláda a lid Československa podporovaly boj proti apartheidu po více než 30 let. "Je naší povinností vyjádřit díky za tuto podporu," prohlásil po příletu do Prahy.

Pozvání chtěl Mandela Havlovi později oplatit. Český prezident se měl do Jihoafrické republiky vypravit v roce 1998. Jeho podlomené zdraví mu to tehdy nedovolilo. V kritickém stavu musel tehdy během pobytu v rakouských Alpách kvůli proděravělému tlustému střevu podstoupit operaci. JAR pak odřekla návštěvu "náhradníka", ministra zahraničí Jana Kavana.

mandat ( 7. prosince 2013 08:15 )

Mandela za 20 let znicil celou JAR.Byl to kriminalnik, vrah a zlodej.

mandat ( 7. prosince 2013 08:14 )

Jeho to nezajimalo, jedine, co chtel, byly prachy.

mandat ( 7. prosince 2013 08:13 )

Bez podpory komunistu by zdechnul uz davno. Diky protestum a financni podpore tenkrat statu RVHP zustal na zivu a diky propagande se z darebaka, zlodeje a vraha stal symbol boje za rasismus. Pritom sam byl rasista. Je to tragedie,jak se dokazal prizivit a vysvihnout.Mandela nebyl dobry clovek.Znicil JAR, o sve lidi se nestaral, jeho cela rodina, milenky, manzelky i haranti parazituji a utraceji penize, co patri jejich zemi. FUJ !!!!!!!

mirkazam ( 7. prosince 2013 08:03 )

Kdyby Mandela věděl, jak to celé u nás bylo, tak by s tou chválou hodně šetřil,,,

scaramonte ( 6. prosince 2013 21:59 )

Tohle žvaní už jen Krejčíř, takový píčoviny a to že mu hoří koudel u zadku! Jinak každej kdo pamatuje a byl tam ví, že ten negerskej komouš a jeho banda ANC přivedl JAR zu grunt! Nejlepší režim byl apartheid od získání nezávislosti - pro celou zemi. Ale úpně nejvíc nejlepší režim a stát byl před britskou agresí v Transvaalu a Oraňsku! Ten svou vyspělostí přkonal i bílou Rhodesii a to je už co říct! A dneska je hanba se tam podívat, co Mandelův souruh dr. Mugábe z tý země udělal za svinčik ... Na negry platí bič!

Zobrazit celou diskusi