Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jedna z osmi statečných z Rudého náměstí Gorbaněvská (†77) zemřela

Natalija Gorbaněvská před měsícem navštívila hrob Václava Havla.
Natalija Gorbaněvská před měsícem navštívila hrob Václava Havla.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
29. listopadu 2013
23:18

Natalja Gorbaněvská, jedna z "osmi statečných" sovětských disidentů, kteří na moskevském Rudém náměstí 25. srpna 1968 demonstrovali proti okupaci Československa, zemřela v Paříži. Oznámila to dnes ruská média. Za účast na protestní akci pykala v tehdejším Sovětském svazu mimo jiné nuceným pobytem v psychiatrické léčebně. Gorbaněvská (77) podle stanice Echo Moskvy zemřela v noci na dnešek.

Gorbaněvská, která byla autorkou desítek svazků poezie a překladatelskou z češtiny a polštiny, minulý měsíc navštívila Česko. Za své celoživotní zásluhy v boji za demokracii, svobodu a lidská práva zde převzala ocenění Univerzity Karlovy.

V souvislosti s návštěvou Gorbaněvské zazněla v českých médiích kritika, že sovětská disidentka nezískala žádné české státní vyznamenání. Sama v jednom rozhovoru uvedla, že v Paříži může žít jen díky tomu, že má polský pas - polské občanství obdržela v roce 2005.

Gorbaněvská nebyla na rozdíl od jiných účastníků demonstrace před 45 lety bezprostředně po zadržení souzena, protože se starala o malého syna. Koncem roku 1969 ji ale režim nechal internovat v psychiatrické léčebně, odkud se dostala až po více než dvou letech. V roce 1975 emigrovala do Francie.

namoroman ( 30. listopadu 2013 12:24 )

Také s okupací nesouhlasím, ale také nesouhlasím, že by byli stateční a odvážní.Možná...Zájmu své vlasti (SSSR) neposloužili.A že se nás zastali od nich bylo jistě pěkné-děkujeme.Medaili by si zasloužilo z našeho pohledu jistě všech osm!Zbejvá votázka : Kdo jim ji dá? V souvislostech,ekonomických a historických návazností bych řekl, že nikdo.Nikdo nebude mít a nemá zájem naštvat Rusko

namoroman ( 30. listopadu 2013 12:10 )

Možná ,jak říkal prezident: "Všechno je jinak"

namoroman ( 30. listopadu 2013 12:07 )

A čím jsem trapný?Přežít na ruské psychiatrii dokázala-to je jako argument? ...i když nevím proč by nepřežila... a navíc si nestěžovala, že by jí tam ubližovali.To za prvé.Za druhé-dal jsem dvě otázky a ten kdo reaguje by mohl přijít s nějakou aspoň minimální odpovědí.Pokud reagujete, tak že jsem trapný, tak předpokládám, že znáte odpověď aspoň na jednu.Budu vám za ni vděčný, protože mě to opravdu zajímá-děkuji ;-)

siroky11 ( 30. listopadu 2013 11:25 )

Zajímavé na tom ale je to, že p. Natalja Gorbaněvská od našeho státu nedostala státní vyznamenání. Asi proto že nikoho nezavraždila, jako gauneři Mašíni ! Ti byli naší Vládou ČR oceňováni velmi často! V tomto státu zatím ještě platí, "čím větší grázl - tím uznávanější člověk"!

zabibol ( 30. listopadu 2013 10:47 )

Pouze 8 odvážných a statečných Rusů dokázalo v r.1968 protestovat proti okupaci Československa. Z kolika stovek miliónů? Čeští kolaborantští komunisti okupanty ještě podporovali a lezli jim do ři..

Zobrazit celou diskusi