Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

U Špindlu spadla lanovka s dětmi: Jeden člověk je mrtvý, další těžce zranění!

Lanovka sloužila pouze pro přepravu zavazadel a lyží k chatě Bumbálka. Nebyla určená k přepravě lidí.
Lanovka sloužila pouze pro přepravu zavazadel a lyží k chatě Bumbálka. Nebyla určená k přepravě lidí.  (Autor: Google Street View)
Autor: jp - 
29. listopadu 2013
22:20

K tragické nehodě nákladní lanovky vedoucí k chatě Bumbálka došlo v pátek večer u Špindlerova Mlýna. Utrhla se kolem půl deváté večer v době, kdy v ní bylo pět lidí z toho dvě děti. Pád lanovky způsobilo přetržené lano. Otec rodiny pád nepřežil. K neštěstí došlo v oblasti Přední Labské.

Lanovka sloužila pouze pro přepravu zavazadel a lyží k chatě Bumbálka. Rodina se dvěma dětmi, která tam přijela na víkend, nastoupila ve spodní části lanovky do kabiny a krátce po rozjezdu se s nimi utrhla. V první fázi je velmi prudký kopec v lesním porostu.

"Lanovka byla tahána ve směru k chalupě tažným lanem a navijákem. Dosud z nezjištěných příčin se lano přetrhlo. Lanovka spadla až k samotnému mostku, který vede přes Labe. Jednalo se o lanovku, která nebyla určená k přepravě lidí," uvedl policejní mluvčí Udo Ertner.

Podle svědků z místa nehody mělo dojít ke zřícení z odhadnuté výšky dvou desítek metrů. Jeden muž podlehl zranění na místě,“ konstatoval mluvčí hradecké záchranné služby Tomáš Ježek.

Matka, další příbuzná i děti ve věku pět a 11 let skončily s různě vážnými zraněními v nemocnicích v Jilemnici a Hradci Králové. Jedno z dětí utrpělo závažnou újmu na zdraví, druhé se zranilo lehce. Ženy museli lékaři napojit na přístroje pro podporu životních funkcí. „Vzhledem k závažnosti celé události nelze stanovit žádné prognózy,“ uzavřel Ježek.

Záchranáři bojovali s počasím

Hasiči se museli brodit do půl těla ve vodě, aby se k lidem ve značně deformované kabině dostali. "Všechny osoby byly na druhé straně řeky pod hlavním lanem lanovky, všechny dospělé osoby byly v bezvědomí. Přes lávku to nešlo, byla v dezolátním stavu a neměla nějaké podlážky," řekl velitel hasičů Pavel Viktorin.

Navíc záchranáři bojovali s nepříznivými klimatickými podmínkami. Nehoda se stala večer a teplota se pohybovala lehce nad nulou. Krom tmy viditelnost snižovalo i husté sněžení a mlha.

Děti jsou v pořádku

"Děti jsou mimo ohrožení života a budou v pořádku. Žena byla v kritickém stavu, ale do rána byla převedena k vědomí. Má zlomeninu bérce, poranění hlavy a oka, ale je mimo ohrožení života," řekl v sobotu ráno náměstek pro lékařskou péči hradecké nemocnice Zdeněk Tušl.

O druhou ženu pečují v jilemnické nemocnici. "Žena má středně těžké zranění. Má poranění hlavy. V Liberci měli nefunkční CT, tak ji přivezli k nám," sdělila pracovnice oddělení ARO nemocnice v Jilemnici ke stavu druhé pacientky.

Vyšetřování potrvá měsíce

Policisté nyní budou zjišťovat míru zavinění. Vyšetřování jim potrvá dva tři měsíce, odhadl Ernter. Provozovatel chaty Miloslav Jirman byl dnes na místě tragédie, ale médiím se vyhýbal.

"Budeme zjišťovat, jaký byl mechanismus té lanovky, pohon té lanovky, k čemu tam vlastně došlo. Včera večer se nedalo zjistit, proč ta lanovka spadla. Hustě chumelilo a povětrnostní podmínky s ohledem na bezpečnost všech zasahujících nedovolily provést to ohledání," řekl mluvčí Ertner

 

inkwizitor ( 30. listopadu 2013 22:43 )

wimr~dounehowne, my, cobolitopreboli milujeme poněváče, poštěváče, vaseho kradoska aj oslopka. Najvic milujeme Polivku, ty prde zm~rde

abzk ( 30. listopadu 2013 20:40 )

Obsluha tam být nemusela. Nevím sice jak tady ale znám nákladní lanovku jinde a tam je spouštěcí spínač tak blízko nákladní kabiny, že je možné spustit lanovku pokud by se člověk z nákladní kabiny jenom trochu natáhnul.

anka ( 30. listopadu 2013 20:34 )

nekdo ten vlek obsluhuje a myslel si, ze je bezpecne, aby sla rodina dovnitr...jinak mi je vsech lito...

abvydavatelstvi ( 30. listopadu 2013 19:02 )

Na fotce není chata ale strojovna na nákladní lanovku ..... Ta lanovka uveze třeba 100 kg .... ale ne 300 kg... proto lano nevydrželo ... Je to Velká tragédie ....

hofihofi ( 30. listopadu 2013 18:48 )

Chatar, ta chata je nejaka malinka na podnikovou.

Zobrazit celou diskusi