Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se živí exposlanci? Bém chce dobýt Evropu, Šťastný hubne, exhejtman je na pracáku

Čím se dnes živí exposlanci?
Čím se dnes živí exposlanci?  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: Lukáš Vincourek - 
27. listopadu 2013
11:00

Poslední „státní“ výplatu, respektive odchodné obdrží nynější exposlanci na začátku prosince. Většina z nich nelení a etablovala se už nyní v soukromém sektoru. Jsou i tací, kteří jsou vedení na úřadu práce.

Nejzajímavější přehled profesí nabízí takzvaná Bémova klika v čele s Borisem Šťastným. Ten byl ve sněmovně znám jako zapřísáhlý odpůrce kouření, nyní se pro změnu věnuje léčbě obezity na klinice svého otce. „Pomohl jsem díky své unikátní metodě už řadě bývalých kolegů poslanců,“ pochubil se pro MF Dnes.

Jeho kamarád Pavel Bém navázal na svoji lékařskou praxi coby psychiatr. „Na nic jsem vlastně ani navazovat nemusel, své původní profesi jsem se věnoval i po celou dobu svého mandátu. Na serveru Česká pozice se nedávno objevila i zpráva, že se Bém uchází ve výběrovém řízení na post šéfa Evropského monitorovacího střediska pro drogy, což je důležitý úřad EU.

Někdejší hejtman a poslanec za ODS v Ústeckém kraji Jiří Šulc je na „pracáku“. Po dvaceti letech a v politice, prošpikované kontakty, je to minimálně s podivem. „Vždyť do třiceti dnů od skončení zaměstnání se tam musíte přihlásit," míní Šulc.

Vévéčka plná PR expertů

Strana, která kdysi chtěla bojovat s dinosaury, respektive její někdejší členové se etablují ve veřejném sektoru asi nejhbitěji. Kateřina Klasnová touží například po vlastní kavárně.

Kristýna Kočí si pro změnu otevřela PR lobbistickou agenturu s příznačným názvem 2K Communication a radí jiným. Mezi její ústřední slogany patří: „Už si dám pozor na pusu.“ Pomáhala například ve volbách Janě Bobošíkové, jejíž hnutí Hlavu vzhůru ale totálně propadlo.

Viktor Paggio, který to kdysi zkoušel coby amatérský malíř,  zase spoluzaložil P and P Advisory, která pomáhá lidem a podnikatelským subjektům orientovat se na politickém kolbišti z obchodního hlediska, respektive jak například čerpat evropské dotace na konkrétní projekty.

ninka64 ( 27. listopadu 2013 17:41 )

Doufám ,že do EU dorazí včas varování před kolibříkem.

moiaza ( 27. listopadu 2013 12:56 )

Proč by se měli něčím živit? Ti už jsou dávno za vodou. Proto také vlezli do politiky. Stačí jim jen předstírat, že pracuji.

pafka69 ( 27. listopadu 2013 12:13 )

Panove a damy z Blesku, vy jste skutecne sebranka... Pohled na titulni stranku - dva clanky ukradene (tento o byvalych poslancich a o Ptyci), dalsi se tvari jakouze novinu nam to nese, lec pravda je, ze situace se takto vyvinula uz na konci minuleho tydne (utok kyselinou v Plzni). Ze vas to bavi... Ackoliv - kazdy dela jen to, na co ma, a ve vasem pripade zrejme vic nez opisovani cekat nelzjaaaaaa...;-)

namoroman ( 27. listopadu 2013 11:36 )

Bém?!šéf Evropského monitorovacího střediska pro drogy-to tam budou za chvíli všichni fetovat - ten by se měl věnovat jen své profesi a zalézt někam do nory

maruch ( 27. listopadu 2013 11:14 )

Bém by měl maximálně (do)být na pankráci.

Zobrazit celou diskusi