Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mynář se snaží udržet u Zemana zuby nehty: Požádá o bezpečnostní prověrku

Mynář požádá o prověrku na stupeň tajné, aby splnil Zemanovu podmínku
Mynář požádá o prověrku na stupeň tajné, aby splnil Zemanovu podmínku  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: ČTK, ljš - 
25. listopadu 2013
17:06

Tvrdil, že ji nepotřebuje, teď ale prezidentův kancléř Vratislav Mynář o bezpečnostní prověrku pokorně a spěšně žádá. Vyžaduje ji po něm totiž prezident Zeman, který ji považuje za podmínku pro to, aby mohla jeho "pravá ruka" dál setrvat ve své funkci na Hradě.

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář si zažádá o bezpečnostní prověrku. Vyhoví tak prezidentovu požadavku, že pokud si ji nedodělá, na Hradě skončí. Mynář dnes řekl, že žádost o vydání prověrky chce podat ještě do konce roku. Pro výkon funkce ji ale podle svých slov ze zákona nepotřebuje. Burianová také odmítla dnešní informace serveru Týden.cz o tom, že Mynář ve své funkci na Hradě po Novém roce skončí.

"Pan kancléř mi potvrdil, že se jedná o lživou informaci," řekla Burianová. Mynář ji prý v osobním rozhovoru ujistil, že si o bezpečnostní prověrku zažádá a pro prezidenta bude dále pracovat. "Pan kancléř je ve finální fázi příprav všech materiálů nutných k podání žádosti o prověrku," dodala Burianová.

Mynář oznámil, že se o prověrku chystá požádat v nejbližší době. "Do konce roku o ní požádám," upřesnil. Zdůraznil zároveň, že ze zákona nemá povinnost pro výkon funkce kancléře bezpečnostní prověrku na stupeň tajné nebo přísně tajné mít.

Prezident Zeman na konci října v televizní debatě řekl, že si Mynář musí prověrku co nejrychleji dodělat, jinak o místo ředitele hradní kanceláře přijde. Podle Zemana kancléř předpokládal, že se stane poslancem a nebude prověrku potřebovat. Mynář kandidoval za Stranu práv občanů - zemanovci, která ve sněmovních volbách propadla.

Média již delší dobu spekulují o tom, že Zeman plánuje Mynáře vyměnit, ať již ředitel prezidentské kanceláře o prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) zažádá či nikoli. Burianová dnes ČTK řekla, že o žádném prezidentově plánu na změnu kancléře neví.

dzery ( 26. listopadu 2013 10:30 )

w.mojko ( 25. listopadu 2013 20:59 )

kde máme diskusiu toho Půčka ( čo je v slovenskom žargóne veľmi výstižne na autora článku o Kotlebovi falus)? Dozvedeli by ste sa, že nemáme radi buranov, ale rozhodných ľudí, ktorí nie sú pokadení ako všetci politici v strednej Európe a končene niekto naozaj chce urobiť s neprisposobivými degešmi poriadok

vi3ol ( 25. listopadu 2013 19:25 )

Mynář se snaží udržet u Zemana zuby nehty: Koupí si bezpečnostní prověrku

Zobrazit celou diskusi