Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jedničku, nebo život! Děti posílají učitelům výhrůžná videa...

Autor: ČTK, geo - 
16. listopadu 2013
12:10

Kavkazští školáci mají novou zábavu. Po vzoru místních náboženských bojovníků posílají výhrůžná videa svým učitelům. S hračkou-samopalem v ruce vyžadují samé jedničky na vysvědčení. Policie se však o bezpečí učitelů neobává.

Výhrůžná videa zasílaná přes internet nejsou na severu Kavkazu žádnou zvláštností, píše ruský server LifeNews. Jen část z nich se dostane na veřejnost, především v případě islamistických vzkazů teroristického bosse Doku Umarova nebo jeho spolubojovníků. Videa zobrazující maskované bojovníky se samopaly v rukou ale poměrně běžně dostávají i severokavkazští podnikatelé, u nichž pak kriminálníci vybírají "islámské daně".

Malí bojovníci

Jejich praktiky převzali školáci, a to včetně náboženské terminologie, kterou bojovníci za "kavkazský emirát" s oblibou používají. "Chci v žákovské knížce jen samé jedničky, Alláh ti buď milostiv," žádá v jednom z videí chlapec, který v ruce třímá plastovou pistoli. "Jestli to do pěti dnů nezařídíš, nejdřív zabiju tvé příbuzné, a pak si dojdu pro tebe," prohlašuje pevným hlasem.

Výhrůžné vzkazy nedostávají jen učitelé. "Ve jménu Boha milostivého a milosrdného, žádám dva miliony rublů a motocykl," uvádí ve svém vzkazu jiný chlapec, který se obrací na jednoho ze sousedů s plastovým samopalem v ruce. "Zabiju nejdřív tvého bratra, a jestli peníze nedostanu, vyřídím si to i s tebou," tvrdí.

Učitelé jsou v bezpečí

Podle ruské policie není důvod k vážnějším obavám. Nikdo z učitelů podle mluvčí policistů v dagestánské Machačkale o ochranu zatím nepožádal. "O videích v internetu víme, je to velmi smutné. Spíš než prohřešek dětí je to ale chyba dospělých," řekla ruskému serveru mluvčí Indira Agajevová.

wolf66 ( 16. listopadu 2013 16:26 )

Co se v mládí naučíš v stáří jako když najdeš.Už Lenin říkal neuč se život tě naučí.U nás vidí děti v tv jen násilí a už není pohádka kde zvítězí dobro nad zlem.Proto kde kdo chodí ozbrojen.

negomba ( 16. listopadu 2013 15:30 )

"Zatím" to berou jako klukovinu že se nic nemůže stát!? Tohle myšlení se díky vlivu muslimů kolem nic může zesílit a s tím porostou! Není to moc k smíchu a nepodceňovala bych to. Muslimové mají veliký nepřijatelně agresivní a násilnický vliv! Roztahují se po celém světě a to není vůbec dobře! Vyhnat je a uzavřít hranice před nimi a jimi podobnými! Jaképak volné pohybování?? To byla obrovská chyba, jak zjišťuje jeden stát po druhém!

evita5555 ( 16. listopadu 2013 13:49 )

Machačkale, nie je to miesto, kde vyzabíjali skoro všetky deti? Ale miesto zhovievavosti by títo krpatí zločinci už mali visieť na konári, lebo raz to budú myslieť vážne a nebude to dlho trvať.

Zobrazit celou diskusi