Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příběh esenbáka: Mlátil holky obuškem, teď sedí ve Sněmovně

Bývalého esenbáka Zdenka Ondráčka si lidé zvolili do Sněmovny.
Bývalého esenbáka Zdenka Ondráčka si lidé zvolili do Sněmovny.  (Autor: ČTK, YouTube.com)
Autor: oj - 
17. listopadu 2013
05:01

Mlátil lidi obuškem, neštítil se ani uhodit dívku, lhal… Bývalý esenbák Zdeněk Ondráček, který se v roce 1989 podílel na tvrdém zásahu proti demonstrujícím studentům, bude nyní hájit barvy KSČM ve Sněmovně.

Zdeněk Ondráček je zástupce ředitele střední školy v Úpici na Trutnovsku. Není obyčejný zástupce. Je to zástupce s temnou minulostí. Jako člen předlistopadové komunistické strany a esenbák zasahoval proti demonstrantům.

S nikým si nebral servítky. „Pokud jsem ohrožen, mohu podle zákona použít obušek. Je-li dav agresivní, velí se Za použití obušků, ale vůči ženám se obušky nepoužívají. Celkem jsem jej proti ženě použil dvakrát, to když jsem byl ohrožen,“ přiznal se k mlácení studentů v rozhovoru v Mladém světě v prosinci 1989. „Ta dívka na mě plivla a dala mi facku. Podle zákona jsem obušku mohl použít. To ale nebylo sedmnáctýho,“ přiznal.

Jeho účast při demonstracích připomněla i Česká televize v seriálu Vyprávěj. Na autentických záběrech dle tehdejší propagandy uniformovaný Ondráček na kameru obhajuje brutální zákroky. Demonstranti byli podle jeho slov ozbrojeni kudlami, řetězy a boxery.

Poslouchat se musí

Po úspěchu ve volbách se Ondráček obhajuje tím, že jen plnil rozkazy. "Pokud nám dal někdo rozkazy, že musíme použít donucovaní prostředky, tak jsme donucovací prostředky použili. Zákroky policistů v dnešní době jsou přitom daleko tvrdší, než byly v roce 1989," uvedl.

bulfric ( 17. listopadu 2013 17:24 )

Disidentská hnutí ve všech těchto státech, jejichž někteří členové převzali úlohu dekorace v podílu na moci, byla založena a řízena komunisty, kteří v minulosti odešli z řad svých stran, byli pak, často formálně, pronásledováni či krátce před převratem vězněni, což bylo taktické opatření pro získání věrohodnosti a popularity před veřejností, prováděné převážně západním rozhlasem a tiskem.

gogo ( 17. listopadu 2013 14:00 )

Většina těch, kteří zde diskutují, jsou chytří jako naši poslanci. Na př. Mareček Benda...

gogo ( 17. listopadu 2013 13:59 )

Pokud bereš inzulin, tak bych to tipoval na těžkou hypoglykémii...

gogo ( 17. listopadu 2013 13:58 )

Ježišmarjá co je to za příspěvek ??? Co tím chtěl básník říci ??

gogo ( 17. listopadu 2013 13:57 )

Všichni jsou tam stejní. To jsi ještě nepochopil ? Na př. jen Nečas z našich daní dával milence Nagyové miliony. A to Ti nevadilo ? A další a další...

Zobrazit celou diskusi