Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pravý muž za pultem: Tenhle Čech je rekordman! 75 let strávil za pulty prodejen

Pan František je světovým unikátem: Za pulty prodejen strávil 75 let (vpravo na archivní fotce s kolegy)
Pan František je světovým unikátem: Za pulty prodejen strávil 75 let (vpravo na archivní fotce s kolegy)  (Autor: Foto Blesk - Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada - 
14. listopadu 2013
15:21

Neuvěřitelných pětasedmdesát let strávil za pulty prodejen! Tento týden nestor českých prodavačů František Pochmon oslavil své devadesátiny a za pultem stojí stále.

Jedenadvacet let už provozuje v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku svoji prodejnu s potravinami. V roce 1938 se u svých strýců v prodejně s textilem vyučil obchodním příručím a od té doby textilu i Golčovu Jeníkovu zůstal věren. Jen sortiment zboží po revoluci vyměnil za potraviny.

„Jednota zrušila všechny své prodejny textilu a já se musel poohlédnout po něčem jiném. Začal jsem prodávat pivo a limonády a teď už mám i potraviny,“ pochlubil se Blesku prodavač rekordman.

Na textilní zboží však stále vzpomíná s láskou. Dokonce i ceny po roce 1945 si dokonale vybavuje. „Víte, já bych neměnil. Mě to neuvěřitelně baví setkávat se s lidmi, dovídat se od nich různé novinky,“ usmívá se spokojeně pan František.

„Co si madam račte přát,“ ozve se nečekaně zpoza pultu a pan František vítá s uctivostí starého džentlmena nově příchozí zákaznici.

„Jestli mě to mladí dovolí, chtěl bych prodávat do té stovky,“ přiznává. Trochu ho prý zlobí okolní supermarkety. „Já mám, ale své štamgasty, a tak jsem spokojený,“ mávne nakonec rukou pan František. Denně jeho krámek prý navštíví asi pětatřicet zákazníků.

„Jsme rádi, že tu takového prodavače máme. Sem jdeme nejen nakoupit, ale i popovídat si,“ chválil si pana Františka jeho stálý zákazník Ladislav Smutný.

"Muž za pultem" pan František je rekordmanem. Nestor českých prodavačů je v obchodě již 75 let "Muž za pultem" pan František je rekordmanem. Nestor českých prodavačů je v obchodě již 75 let | Foto Blesk - Jiří Čada

dandova ( 15. listopadu 2013 08:03 )

Týjo, obdivuji ho. A dokonce je za pultem oholený, na rozdíl od Jiřky.

negomba ( 14. listopadu 2013 19:31 )

Pane Františku, to klobouk dolů, smekám.

anka ( 14. listopadu 2013 15:49 )

Panu Frantiskovi preji hodne zdravi a pohody...

Zobrazit celou diskusi