Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Názor expertky: ČNB před Vánocemi oslabila korunu. Co všechno zdraží?

Ekonomka Markéta Šichtařová odpovědla na to, za co všechno zaplatíme víc kvůli slabší koruně
Ekonomka Markéta Šichtařová odpovědla na to, za co všechno zaplatíme víc kvůli slabší koruně  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao - 
13. listopadu 2013
22:52

Velké obavy ze zdražování propukly poté, co Česká národní banka snížila sílu koruny. Za euro nyní zaplatíte 27 Kč. Paniku ještě umocnil guvernér ČNB, který lidi v rozhovoru pro MF Dnes vyzval: Utrácejte své úspory, levněji už nebude. Bude se zdražovat ještě před Vánocemi? A co všechno bude dražší? Zeptali jsme se expertky, ekonomky Markéty Šichtařové.

ČNB velmi výrazně oslabila kurz naší měny. "Budeme tento kurz držet dlouho. V tuto chvíli to vidíme nejméně na rok a půl," říká guvernér banky Miroslav Singer a přiznává: "Krok je závažný, vzbudil debatu." ČNB před ním varovala delší dobu. Přesto nyní překvapila. "Tenhle krok přišel v době, kdy už jej nikdo nečekal," tvrdí ekonomka Markéta Šichtařová z NextFinance. Jedno je nyní jisté. Bude se zdražovat. A v některých případech se ji zdražilo.

1. Bude se zdražovat už před Vánocemi?

Plošné zdražování všeho ale Šichtařová nečeká. "Před Vánocemi by to nemělo mít zásadní efekt na ceny. Sice se již ozvali někteří prodejci, že budou zdražovat, může však jít o marketingový tah," upozorňuje. Guvernér ČNB označuje změnu cen za stabilizaci. "Nepřináší to žádnou obří vlnu zdražování, spíš se ceny stabilizují," tvrdí. "S tím více méně souhlasím," dodává Šichtařová.

2. Co všechno se zdraží?

"Okamžitý vliv má tato změna např. u letenek a dovážených potravin," říká Šichtařová. Zdražit by měla i elektronika, během několika měsíců pak poroste i cena energií - např. plynu. Naopak nulový vliv očekává Šichtařová třeba u nemovitostí. Příliš růst by neměly ani ceny aut, zdražení u nich nebude tak razantní. Sám guvernér ČNB však nyní lidi povzbuzuje: Nečekejte na další pokles cen a nakupujte za své úspory. „Bude to mít pravděpodobně ten efekt, že lidé budou např. elektroniku nakupovat v prvním měsíci, ale nikoli po Novém roce,“ upozorňuje Šichtařová a varuje před dalším šetřením. "Efekt oslabování koruny na domácím trhu je ale přeceňován. Spíš by se to mělo pojmenovat tak, že budou znevýhodněni například lidé při zahraniční dovolené, která se také prodraží," dodává ekonomka.

3. Komu změna pomůže?

"Mohlo by to pomoci ekonomice různými kanály. Například podpořit český export, kdy by čeští exportéři mohli více vyvážet a vytvářet více pracovních míst," upřesňuje Markéta Šichtařová.

4. Byl zásah zbytečný?

ČNB vedl k zásahu strach z ekonomického propadu. "Tenhle zásah byl nyní trochu zbytečný, ekonomika roste," oponuje Šichtařová. Podle ČNB hrozila deflace - neustálé snižování cen, které by zpomalilo ekonomiku a znehodnotilo lidem úspory. "Je otázkou, jestli se ČNB nebojí deflačních tlaků zbytečně," říká Šichtařová.

5. Proč bude stát euro 27 korun?

"Je poněkud záhadou, jak ČNB přišla právě na hodnotu 27 Kč/EUR. Připadne mi to jako přehnaně slabá hodnota," komentuje Šichtařová současný kurz koruny. Zároveň dodává, že není možné určit na tak dlouhou dobu dopředu konkrétní hodnotu kurzu.

Guvernér České národní banky Miroslav Singer promluvil o důvodech změny kurzu koruny Guvernér České národní banky Miroslav Singer promluvil o důvodech změny kurzu koruny | ČTK

rastasan ( 14. listopadu 2013 18:19 )

S tím projížděním různých obchodu souhlasím.Ale jak říkáte tak mají soupis podle kterého nakupují.To znamená že se snaží koupit to co je ve slevách nebo to nejnutnější co potřebují.Lidi se totiž po Kalouskově ,,dietě,, snaží šetřit.A to na všem.

enriko ( 14. listopadu 2013 18:15 )

Většinou nebývá Lidl, Kaufland Tesco, Billa, Albert na jednom místě, tedy aspoň u nás není. A lidi mají soupis a jezdí. Aby ušetřili korunu projedou klidně stovku.

rastasan ( 14. listopadu 2013 18:05 )

A jak víte že jezdí z jednoho konce na druhý autem?To je všechny znáte?Manželka prodává v Tescu a ví jak klesly prodeje.Proto křičí guverner ČNB aby lidi nakupovali víc.

enriko ( 14. listopadu 2013 16:38 )

Tady se to zase hemží odborníky. Co Čech to ekonom, všichni vědí jak by řídili stát ale uřídit vlastní peněženku s tím mají problém.

enriko ( 14. listopadu 2013 16:35 )

A proto jezdí autem z jednoho konce města na druhý aby sehnali něco ve slevě. To auto a pohonné hmoty jsou zadarmo?

Zobrazit celou diskusi