Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman se invalidům omlouvat nebude: Nikoho se prý nechtěl dotknout

Prezident Miloš Zeman popudil radu postižených svými řečmi o invalidním vozíku
Prezident Miloš Zeman popudil radu postižených svými řečmi o invalidním vozíku  (Autor: Archiv Blesku, Hrad)
Autor: simao - 
13. listopadu 2013
08:49

Kolem Miloše Zemana bylo opět velké haló. Tentokrát se o něj zapříčinilo jeho nešťastné vyjádření, že premiéra z invalidního vozíku určitě nebude jmenovat. Prý kvůli důstojnosti celé záležitosti. Národní rada zdravotně postižených po něm za to chtěla omluvu. Výrok prý implikuje, že člověk na invalidním vozíku má nižší důstojnost...

"Upozorním ho, že pokud bych ho jmenoval premiérem, tak bude muset počkat, protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku." Tenhle výrok Miloše Zemana v rozhovoru pro rádio Impuls vyvolal pořádný rozruch. Ani ne ale kvůli tomu, co Miloš Zeman vzkázal šéfovi ČSSD. A sice že si Sobotka musí na případné jmenování premiérem počkat, než se Zeman zotaví ze zranění kolene. Proti vyjádření se ohradila především Národní rada zdravotně postižených ČR. Vyzvala Zemana k veřejné omluvě.

"Výrok implikuje, že člověk na invalidním vozíku má nižší důstojnost než člověk, který na invalidním vozíku není," uvedla rada ve svém prohlášení. A její předseda Václav Krása dodal: "Je to výrok, který je poněkud diskriminující vůči osobám se zdravotním postižením, a já si myslím, že člověk, který sedí na vozíku, nemá určitě větší nebo menší důstojnost."

Na výzvy k omluvě však zareagovala mluvčí Hradu Hana Burianová. "V žádném případě nebylo jeho (Zemanovým) úmyslem jakkoliv se dotknout důstojnosti zdravotně postižených, jak je mu podsouváno. Smysl vyjádření pana prezidenta je jasný, a proto považujeme prudkou reakci na jeho slova za nepřiměřenou," uvedla Zemanova mluvčí a odpálila v téhle přestřelce míček na druhou stranu kurtu.

Co na to rada postižených a Krása? Stáhli žádost o omluvu. "Chtěli jsme v první řadě vyvolat nějakou reakci na slova prezidenta a upozornit, že takové výroky jsou nešťastné. Nechceme ale jít s prezidentem do žádného konfliktu. Jeho reakce nám stačí," uvedl Krása pro aktualne.cz. Zeman se tak nakonec vlastně neomluvil a ani se omlouvat nemusí. 

japos22 ( 13. listopadu 2013 20:28 )

Dobře se mi s tebou klábosí, sedmitečná

japos22 ( 13. listopadu 2013 20:23 )

No přesně - je to totální kravina

japos22 ( 13. listopadu 2013 20:10 )

Třeba by jim mohl ulamovat kolečka u vozíčků, že?

japos22 ( 13. listopadu 2013 20:00 )

oprava - omluvu požadovat nebudou

japos22 ( 13. listopadu 2013 19:59 )

Já jsem zase slyšel prohlášení zástupce vozíčkářů, že po prohlášení MZ, že nikoho nechtěl urazit a bylo to myšleno jinak, vozíčkáři omluvu požadovat, ty jsi to neslyšela, sedmitečná?

Zobrazit celou diskusi