Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak Ratha propustili z basy: Tajné gesto na rozloučenou?

Autor: Vladimír Barák, piffk - 
12. listopadu 2013
05:00

Dlouhých 18 měsíců neměl exposlanec David Rath (47) jinou zábavu než psaní projevů a počítání oveček před spaním. Včera nastal průlom. Soudci vrchního soudu napočtvrté vyslyšeli politikovo volání po svobodě. A Rath se po 546 dnech nadechl vzduchu, který nebyl procezený mřížemi. Jak jeho návrat na svobodu probíhal? Proběhlo i tajné gesto!

Když včera v 15:15 ředitel vazební věznice v Ruzyni na příkaz soudu propouštěl svého pravděpodobně nejslavnějšího vězně, jako by mu výmluvným gestem popřál hodně štěstí. Rath projel okolo zdviženého ředitelova palce v černém jaguáru. Auto mířilo do »jeho« Hostivice. Obce, kde bydlí nejen manželka Eva (48) a syn Daniel, ale i milenka Renata Horká (45) se synem Filipem (13).

Děkovačka

První kroky však nevedly za rodinou, ale na místní náměstí, kde se vůbec poprvé k nově nabyté svobodě vyjádřil. V 15minutovém proslovu hlavně děkoval. Soudcům, vězeňské službě, právníkům, a zejména rodině. „Zanedbával jsem své syny. Mám co napravovat,“ přiznal. Kvůli nim a nemocnému otci Ratmírovi (82) se bojí, že jej soud nakonec odsoudí. Stále mu totiž hrozí 12 let natvrdo. Do politiky se prý už ale nevrátí. Zatímco na politiku zanevřel, na svou původní profesi ne. Jako lékař nastoupí do ordinace své manželky Evy.

Došlo i na slzičky

Odmítal všechny rozhovory i žádosti o přímé vstupy do televizí. „Pochopte, že jsem venku první den. Můj čas si teď zaslouží někdo jiný...“ opakoval neustále Rath a málokteré oko přítomných fandů z řad občanů Hostivic zůstalo suché. Tím někým myslel svou manželku a syna, ke kterým pak okamžitě zamířil.

Milenka až pak… Ale i na noc!

Jen co exposlanec otevřel domovní dveře, vrhl se mu do náruče syn Daniel. Ale ani druhý ze synů nepřišel zkrátka. Jen co se Rath ohřál u rodiny první, už utíkal navštívit i rodinu druhou. Tedy milenku Renatu s dalším synem. S právě u své milenky nakonec přespal!

Jen počkej, zajíci

Včerejší propuštění exposlance je přitom velkou prohrou státního zástupce Petra Jiráta. „Nemám možnost dalšího odvolání,“ řekl Blesku žalobce. Stále prý trvá nebezpečí, že Rath po svém propuštění uteče do zahraničí nebo se začne skrývat. „Nerad bych se dožil toho, aby ho policejní »lovci lebek « hledali po celém světě, jako hledají exposlance Wolfa,“ prohlásil Jirát již dříve.

abzk ( 12. listopadu 2013 11:39 )

Je totální kravina tyhle dva případy porovnávat nebo tím dokonce chtít Ratha omlouvat

abzk ( 12. listopadu 2013 11:36 )

Proč jako pomsta? Má toho na triku s kumpánama tolik, že to vydá tak na tříletý řešení kauzy, teda když se nebude stále objevovat něco novýho a novýho, to by se pak ještě protáhlo. Ale jestli jim teď zdrhne.... Nevim jak ty ale spousta lidí řvala jak protržená když Klaus amnestoval osm a víc let se táhnoucí kauzy a u Ratha je najednou moc i rok a půl?

abzk ( 12. listopadu 2013 11:29 )

abzk ( 12. listopadu 2013 11:29 )

Přeješ mu možnost zdrhnout před řádným soudem? No to máš asi ve velký oblibě zloděje a korupčníky

sores ( 12. listopadu 2013 09:40 )

Moc mu přeji svobodu, jelikož po Česku chodí mnohem větší zloději a vrazi než je Rath! Janouška dodnes nikdo neodsoudil, užívá si svobody na jachtě na moři dobytek hnusnej a to díky jen českému bordelu v soudech.Kdo platí-maže ten má i svobodu i kdyby 10x kradl a zabíjel. Odporné Česko, malinkaté ale hnusu je v něm více než kdekoliv jinde.

Zobrazit celou diskusi