Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rabování zoufalých lidí po tajfunu: Zdevastované Filipíny chrání stovky vojáků!

Autor: ČTK, shp - 
11. listopadu 2013
22:06

Do centrální oblasti Filipín, které v pátek zdevastoval tajfun Haiyan, dnes dorazila první zahraniční humanitární pomoc. Velká část postiženého území byla doposud nedostupná a lidé zde žebrají o jídlo a pitnou vodu. Nedostatek základních životních potřeb vede údajně k rozsáhlému rabování, kvůli němuž byly ve městech nasazeny stovky vojáků.

Prezident Benigno Aquino uvedl, že zvažuje vyhlášení výjimečného stavu v nejhůře postiženém městě Taclobanu s 220.000 obyvateli, což by zřejmě znamenalo zákaz nočního vycházení, zřízení policejních a vojenských stanovišť a další přísná opatření.

Rabování je způsobeno zoufalstvím

Reportér agentury AP viděl hlídkovat ve městě, které tajfun prakticky srovnal se zemí, asi 400 příslušníků speciálních sil a vojáků. Místní obyvatelé si z nákupních center, obchodů a opuštěných domů odnášejí jídlo, vodu a spotřební zboží. Podle úřadů je část plenění dána zoufalstvím, v jiných případech ale lidé berou i televize, ledničky, vánoční stromky či posilovací stroje.

Je to tu nebezpečné

"Obáváme se, že to tady začne být nebezpečné, protože pomoc sem proudí jen velmi pomalu," konstatoval americký misionář a dlouholetý obyvatel Taclobanu Bobbie Womack. Právě na město Tacloban na ostrově Leyte se soustřeďuje také velká část humanitární pomoci. Na silně poškozeném letišti v Taclobanu dnes členové amerického námořnictva vykládali zásilky potravin, vody a generátorů.

Až 10 tisíc mrtvých

Oficiální bilance tajfunu vystoupila podle filipínské armády na 942 mrtvých, dva různí filipínští činitelé ale v neděli odhadli, že počet obětí zřejmě dosáhne nejméně 10.000. "Modlíme se, aby bylo mrtvých méně než 10.000," prohlásil prezidentský mluvčí Edwin Lacierda.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi