Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajfun Haiyan ničí dál: Zasáhl Vietnam, evakuováno bylo 600 tisíc lidí!

Autor: tas - 
11. listopadu 2013
07:22

Tajfun Haiyan, který zasáhl o víkendu Filipíny, se pomalu ale jistě přesunul do Vietnamu. Jen na Filipínách si vyžádal přes 10 000 obětí a nyní zasáhl sever Vietnamu nedaleko hranic s Čínou. Jeho síla je stále zničující! Ve Vietnamu zabil již 13 lidí, v komunistické Číně sedm.

Tajfun Haiyan je označován za největší bouři letošního roku. Ta zasáhla Filipíny a počty obětí i přes masovou evakuaci míří do desetitisíců. Haiyan, jehož aktuální rychlost je něco přes 157 km/h, dorazil do turistické destinace Ha Long Bay v severním Vietnamu.

600 tisíc evakuovaných

Evakuace, při které muselo odejít přes 600 000 lidí, proběhla v nejrizikovějších oblastech, kam má tajfun přijít v nejbližších hodinách. Přesto již bylo zaznamenáno 11 obětí, z toho jeden novinář, který nešťastně zemřel při útěku do bezpečí.

Haiyan slábne

Tajfun před příchodem do Vietnamu nad mořem zeslábl, ale stále ho provázejí silní lijáky a vichry o síle kolem 120 kilometrů v hodině.  Přesto jsou očekávány rozsáhlé záplavy, které mohou postihnout i hlavní město Hanoi. Lidé proto vzali supermarkety útokem a předzásobili se jídlem.

Češi jsou na Filipínách v pořádku

Na Filipínách nyní panuje děsivý chaos. Doprava zkolabovala, lidé jsou bez domova a jsou strachy bez sebe. Češi v zemi by však měli být v pořádku. „Samozřejmě nemáme kontakt se všemi Čechy na území Filipín, ale většina se nám již nahlásila, že je v pořádku. Nemáme informace o tom, že by byl na nějaký český občan zraněn,“ řekl Jakub Černý, konzul na Filipínách.

eillenn ( 11. listopadu 2013 09:07 )

Ty satelitní snímky vypadají příšerně. My si s těma našema vichřicema neumíme představit,co tajfuny dokážou.

decathlonova-matka ( 11. listopadu 2013 08:39 )

vylezli na kopec a roztáhli deštníky, počítám že kolem oběda je ten tajfun přinese nad Prahu

Zobrazit celou diskusi