Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jaké je to být cirkusovým klaunem? Nedělní Blesk si to vyzkoušel!

Autor: Michal Ondrášek, Jindřich Bíč - 
10. listopadu 2013
07:40

Rozzářená manéž, uprostřed ředitel cirkusu Praga Jan Kopecký uvádí další číslo. „Vážení diváci, a teď vystoupí naši populární klauni Pepé a Emilo...“ Že je tu ještě nikdy nikdo neviděl? Nevadí. Jde o redaktory Nedělního Blesku, kteří si neváhají ze sebe vystřelil a zkusit si, jaké je to být opravdovým klaunem. Jak to dopadlo?

Tři dny před výstupem stojíme před cirkusem Praga v Praze-Krči a jdeme na smluvenou schůzku s ředitelem Janem Kopeckým. Ten nám vyšel vstříc s naším bláznivým nápadem. „Udělejte z nás klauny, aby z diváků nikdo nepoznal, že tam nepatříme.“

Jasně a paráda

„Připravil jsem si pro vás takovou veselou scénku, ta vás bude bavit,“ povídá nám nadšeně ředitel. A začne nám ji za pomoci svého bratra okamžitě přehrávat. „No, a je to,“ zadívá se do našich vyvalených očí pan Kopecký. Jediné, co si z toho pamatujeme, je, že se tam hodně říká jasně, paráda a žádný problém. Odcházíme do práce s mnoha dojmy a natočeným záznamem vystoupení. Pravda, čekali jsme něco menšího a ne pětiminutovou scénku plnou rekvizit a různých gagů.

Zkoušky

Jak máme v práci chvilku čas, odcházíme do zasedačky a trénujeme. „Paráááda! Bude se hóóólit! Jasněěě,“ a přitom chodíme po místnosti jako při epileptickém záchvatu. Otevírají se dveře: „Co tady řvete, je to slyšet na celej barák. Vy jste se snad zbláznili!“ spílá nám rozzlobený kolega a není daleko od pravdy. Ještě to společně párkrát projedeme a děj se vůle boží. Přece jenom zasedačka není manéž.

Bizoni

„Buďte v klidu, běžte se dívat na program a o přestávce přijďte dozadu. Vaše vystoupení je až v druhé polovině,“ říká nám pan ředitel Kopecký. Když vidíme artistky, jak točí s ohnivýma obručema na svém těle, drezury bizonů a koňů, ještě naše už tak nízké sebevědomí klesne. „Hlavně jim to hezký představení nesmíme pos...,“ říkáme si společně.

Je přestávka a my se v maringotce za šapitó převlékáme do kostýmů a maskujeme. Všichni jsou na nás moc hodní. Je na nich vidět, že jsou z toho, co se za pár minut bude dít v manéži, taky pěkně nesví.

Vystoupení

Jdeme na scénu.

Očima Pepého: „Dobrýýýý večééééér,“ křičím z plných plic. Vtom ke mně přichází principál a ptá se, kam že to jdu. „Já jdu na randééé,“ hulákám vesele na celou manéž. „A to chceš jít na rande neoholený a neučesaný? Ty potřebuješ holiče! Emilo, pojď na scénu!“

Očima Emila: Beru do ruky kufr s lazebnickým nářadím a šílenou chůzí vletím na scénu. „Není problém. Ostříháme, oholíme. Jdeme na to.“ Principál odbíhá dozadu a my zůstáváme na tři minuty sami v manéži.

Očima Pepého: Sedám si do židle, Emilo se ke mně řítí s bílým prostěradlem a utahuje mi ho kolem krku tak, že mě málem uškrtí.

Očima Emila: Neustále si opakuju pořadí, jak má jít nářadí za sebou. Hřeben, nůžky, břitva, cákání, mydlení, kýbl.

Očima Pepého: Když mě Emilo dostříhá nůžkami, chytne mě s nimi za krk, provede kolem celé manéže a praští mě do hlavy. Padám na židli, která mi pod zadkem podjíždí a já se rozplácnu na zem. Tohle ve scénáři nebylo.

Očima Emila: Jsem rozjetej. Beru si do ruky kýbl s vodou a dlouhou štětku. Cákám vodu do lidí a moc mě to baví. Pak štětku ještě nacpu Pepému pěkně do obličeje.

Očima Pepého: Nadechuju se, Emilo mi zapleskne obličej holicí pěnou. Pěkně to pálí v očích. Stírám ji a začíná honička po manéži. Mizíme za oponou a diváci tleskají.

Očima obou: Cirkusáci nás chválí. „Bylo to výborný, budete hrát i zítra?“ ptá se nás jedna z holčiček v maringotce a my se smějeme. Překvapili jsme nejenom sami sebe, ale i je.

Video Redaktoři Nedělního Blesku vystoupili jako klauni v cirkuse Praga - Blesk - Petr Novotný
Video se připravuje ...

Cirkus Praga Kopecký

Ředitel cirkusu Jan Kopecký je potomek legendárního loutkáře Matěje Kopeckého. Ten vytvořil postavu Kašpárka, který byl ztělesněním lidové moudrosti. Hry Kopeckého měly v sobě kouzlo lidového humoru a ve stejné tradici chce pokračovat i Jan Kopecký, který kromě cirkusu nabízí představení s klasickými marionetami svého předka.

Otevřeno: St., Čt., Pá.: od 17 hod. So, svátky: Od 14 a 17 hod Ne: Od 11 a 15 hod

Místo: Praha 4-Krč: U Thomayerovy nemocnice (do 27. 11.)

Cena: Dospělí: 200 Kč Děti: 150 Kč

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi