Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejsilnější tajfun všech dob: Na Filipínách jsou i desítky Čechů!

Autor: vk, geok - 
9. listopadu 2013
07:29

Zničené domy, ochromená doprava, výpadky elektřiny, stovka mrtvých a milion evakuovaných! To má na svědomí megatajfun Haiyan, který včera udeřil na Filipíny! S rychlostí 379 km/h se z něj stal nejmocnější tajfun, který kdy na světě zasáhl pevninu!

Běsnění započal na jihu ostrova Samar, kde v rychlosti 313 km/h udeřil na pevninu. Strhl tisíce domů, tisíce dalších spláchly vlny, které v některých místech dosahovaly do výše 6 metrů! Přes milion lidí muselo opustit domovy. „Vítr a déšť byl tak silný, že jsme nemohli jinak,“ řekla jedna z evakuovaných obyvatelek.

Mrtví jsou hlášeni z města Tacloban na ostrově Leyte. Podle představitele filipínského civilního letectví Johna Andrewse leží v ulicích Taclobanu přes stovku bezvládných těl. Dalších více než 100 lidí utrpělo v tomto městě zranění.

Agentura Reuters citovala představitele filipínského úřadu pro řešení následků přírodních katastrof, podle nějž byly ve městě Tacloban, které má kolem 220.000 obyvatel, částečně či zcela zbořeny téměř všechny domy.

"Téměř všechny domy byly poškozeny, mnohé jsou zcela zničené. Jen několik domů zůstalo stát, ale i ty nesou stopy škod," řekl mluvčí zmíněného úřadu Rey Balido. "Naši lidé nemohou určit počet mrtvých kvůli přerušenému telekomunikačnímu spojení," dodal.

Škody budou katastrofální

Tajfun Haiyan udeřil na Filipíny plnou silou v pátek. Způsobil sesuvy půdy a záplavy a přerušil dodávky elektrického proudu a telekomunikační spojení v několika provinciích. Obnova těchto služeb může podle úřadů trvat několik dní.

„Škody budou katastrofální,“ předpověděl už americký expert Jeff Masters. „Žádná bouře, ostatně jako v minulých letech, nemůže dostat Filipínce na kolena. Doufám, že všichni budete v bezpečí,“ snažil se 25 milionům lidem, kteří i nadále zůstávají v ohrožení, dodat sílu filipínský prezident Beningo Aquino.

Češi jsou mimo »oko«

V současné době jsou ve filipínské metropoli desítky Čechů, všichni by ale měli být v pořádku. „Manila samotná je naštěstí mimo centrum tajfunu. Českých turistů na Filipínách je několik desítek – předpokládám, že všichni o situaci ví,“ sdělil ČT24 velvyslanec ČR v Manile Josef Rychtar.

namoroman ( 9. listopadu 2013 08:23 )

Chudáci lidi... A přes 300km/h to už je fakt síla...Stačí vystrčit ruku při jízdě autem při mnohem nižší rychlosti aby si člověk udělal představu. Ještě štěstí, že tady ty bouře nemáme.Nedovedu si ani představit, co by to tady udělalo. Prostě -Chudáci lidi

Zobrazit celou diskusi