Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie v Řecku obsadila budovu zrušené televize: Lidé vyrazili na protest do ulic!

Autor: shp, ČTK - 
7. listopadu 2013
08:15

Vláda v létě zrušila v zadluženém Řecku z úsporných důvodů veřejnoprávní televizní a rozhlasovou společnost ERT. Její budovu ale dodnes odmítali opustit někteří zaměstnanci, takže proti nim zasáhlo policejní komando. To vyvolalo nevoli obyvatel, kteří vyšli na protest do ulic.

Zásahové komando řecké policie dnes ráno obsadilo budovu řecké společnosti ERT na severu Atén, jejíž provoz letos v létě vláda z úsporných důvodů zastavila. Pracovníci televize odmítali objekt opustit a bez ohledu na zastavený přísun státních financí šířili signál svého vysílání přes internet.

Těžkooděnci vs. lid

Ranní zásah vyvolal protesty řady lidí, policie proti nim nasadila slzný plyn a nejméně čtyři osoby zadržela. Podle řeckých médií za úsvitu dorazilo k budově televize deset policejních autobusů a do objektu pronikli těžkooděnci. Nařídili ukončit vysílání a televizní a rozhlasové pracovníky pod pohrůžkou zatčení vyzvali, aby budovu opustili.

Bitva za televizi, bitva za demokracii

Příkazu neuposlechli nejméně čtyři lidé, kteří byli zadrženi. Podle agentury Reuters jde o dva někdejší zaměstnance a o dva odboráře. Pracovníci ERT na webu stanice zveřejnili výzvu s žádostí o pomoc. „Vyzýváme všechny občany, aby ochránili hlas demokracie," uvádí se v prohlášení. Na Facebooku uvedli, že čtyřměsíční bitva za demokracii a sociální spravedlnost vstoupila do rozhodující fáze. „Je čas jednat, demonstrujte,“ citoval Reuters zprávu.

selmalita ( 7. listopadu 2013 14:08 )

Podle záběrů různých agentur se jednalo vlastně jen o zaměstnance a těch bylo pár desítek.To u nás kdyby vyrukovali všichni zaměstnanci ČT a jejich podporovatelé z řad tzv.umělců,kteří by přišli o kšefty (velet jim by mohl třeba DONUTIL),bylo by demonstrantů,které jinak my NORMÁLNÍ LIDÉ musíme platit NĚKOLIK TISÍC.Viděli jsme to před 13-ti lety při tehdejší televizní stávce.

mortis69 ( 7. listopadu 2013 13:51 )

Lepší by bylo,kdyby ti OBYČEJNÍ LIDÉ vypráskali mocipány a začali už konečně od píky tvořit stát se zdravou ekonomikou ...a to se netýká jen Řecka

andreslawicky ( 7. listopadu 2013 09:12 )

Ostrou

andreslawicky ( 7. listopadu 2013 09:12 )

Nejlepší řešení je místo slzného plynu použít ostou munici a bude po protestu až jich tam zůstaně 500 ležet tak to lůza pochopí

jarda304 ( 7. listopadu 2013 09:06 )

řecká veřejnoprávní TV je zadlužená. Místo demonstrování by ti protestující měli udělat sbírku či si nechat zvýšit TV poplatky, tedy pokud opravdu veřejnoprávní TV chtějí. Jinak je to demonstrace parazitů na podporu parazitů, oba chtějí něco za cizí peníze.

Zobrazit celou diskusi