Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

O zraněného Zemana se starají Havlovy ženy! A hrozí mu trombóza

Autor: simao - 
6. listopadu 2013
05:00

Miloš Zeman je nadále v domácí péči na zámečku v Lánech. Ruší kvůli tomu nejbližší program, stará se o něj manželka Ivana a také několik řádových sester boromejek. Tedy těch, které pečovaly i o Václava Havla. Proč tomu tak je, však není jasné. Spolehlivost? Diskrétnost? Vážnější problémy? Samotné Zemanovo zranění totiž provází spekulace o kolapsu, či lehké mrtvici. Hrad je však vytrvale odmítá.

"Tyto spekulace mohu naprosto vyvrátit," řekla Blesk.cz mluvčí Hradu Hana Burianová na dotaz, zda Miloše Zemana stihl kolaps, či dokonce lehká mrtvice. Prezident prý skutečně ve tmě zakopl o koberec, který mu předtím shrnul pes Darcy. A zranil si koleno, jak tvrdí i ministr zdravotnictví Holcát. Jenže Zemanovo zranění je i nadále opředeno mýty. Objevují se hlasy, že za zranění mohl alkohol. A nejasné také je, proč se o Zemana starají řádové sestry boromejky - tedy "Havlovy ženy", které pečovaly o hlavu státu v jejím posledním tažení.

Ministr: Nebezpečí trombózy!

Zvěsti o kolapsu opět odmítl i ministr Holcát. "Hrozně moc lidí o tom diskutuje a pan prezident skutečně zažil velkou fyzickou i psychickou zátěž v poslední době, takže určitým způsobem zatížen byl. Já si ale nemyslím, že by šlo o kolaps organizmu," řekl ČT o Zemanově zranění. "Je to postižení bolestivé a omezující, ale uvažujeme tak 1,5 měsíce," dodal. O léčbě Zemana pak prozradil: "Dáváme léky na zřeďování krve, protože je riziko trombózy. Má k dispozici i analgetika, ale ne nějak masivně. Nijak dramaticky bych to neviděl."

V nemocnici Zemana ošetřili jako Mirka z Vysočiny?

S další spekulací pak přispěchal Respekt, který napsal, že Miloš Zeman nebyl před převozem do Lán ošetřen v motolské nemocnici jako prezident - ale byl veden anonymně jako "pan Miroslav z Vysočiny"! "Žádnou takovou informaci momentálně nemám k dispozici," uvedla však Zemanova mluvčí.

Zeman: Je mi lépe, díky Bohu

Zemanův zdravotní stav se prý postupně lepší. Sám prezident prolomil hradbu mlčení a prozradil, jak na tom je. "Díky bohu, skvěle. Právě dnes (v pondělí) jsem začal pracovat u svého pracovního stolu a vylezl jsem z postele," řekl Zeman Právu. K dispozici dostal invalidní vozík, na kterém se "poněkud nemotorně" pohybuje. Podle mluvčí Burianové však již opatrně zkouší i chůzi o berlích. "Pracovní jednání již v Lánech probíhají, byl za ním třeba ředitel zahraničního odboru Hradu," uvedla mluvčí, že se Zeman postupně vrací do pracovního režimu. Zvládl třeba podepsat pověřovací listiny Livie Klausové, nové velvyslankyně na Slovensku. Jeho návštěvy Olomouckého a Jihočeského kraje však musely být zrušeny. Stejně jako veškeré nejbližší lety do zahraničí.

Havlovy diskrétní pečovatelky

V cizině je přitom patrně stále Zemanova dcera Kateřina. Přesto má prezident rodinu u sebe. "Samozřejmě se o něj stará i paní Ivana," dodala pak mluvčí Burianová. Proč jsou však v prezidentově blízkosti milosrdné sestry boromejky, však nikdo pořádně nevysvětlil. Prý se na tom řád zkrátka domluvil se Zemanovým zdravotnickým konziliem. Navzdory tomu, že mají sestry své práce dost a jsou značně vytížené. "My se naplno věnujeme stovce pacientů, péči o prezidenta dovolila pod tlakem naše generální představená, která tam poslala některé ze sester," řekla serveru tyden.cz představená Domova sv. Karla Boromejského Miroslava Frýdecká. Hrad je však oslovil patrně kvůli jejich diskrétnosti. "Není nám vlastní sdělovat široké veřejnosti informace o těch, kterým sloužíme, nebo naše osobní pocity s tím spojené," dodala pro ČT generální představená Bohuslava Kubačáková.

japos22 ( 6. listopadu 2013 17:40 )

Pokud se týká faktů, tak to vcelku sedí

aluman ( 6. listopadu 2013 16:35 )

Mě osobně u Dientsbiera jako jediné vadilo, že byl takový nijaký. Pravdou je, že jinak se u něho žádné jiné závažné zápory nenašly a navíc mě v poslední době příjemně překvapil, že se dokáže přece jenom k současným věcem vyjádřit přímo a rovně. Ale i kdyby zůstal "nijaký", byl by stále stokrát lepší variantou než Zeman.

aluman ( 6. listopadu 2013 16:30 )

Pravdou je že skutečně kvalitní kandidát nebyl žádný ale všichni ostatní byli na rozdíl od těch na prvních třech místech alespoň přijatelní, nikoli ještě horší.

aanitaa ( 6. listopadu 2013 14:29 )

vcera jsem tam dala hlas

aanitaa ( 6. listopadu 2013 14:26 )

tak tohle se ti povedlo

Zobrazit celou diskusi