Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman zůstává na vozíku: Starají se o něj sestry boromejky. Jako o Havla

O Zemana pečují sestry boromejky
O Zemana pečují sestry boromejky  (Autor: Foto Blesk)
Autor: ČTK - 
3. listopadu 2013
20:23

Stav prezidenta Miloše Zemana je po nedávném úrazu kolene po víkendu stabilizovaný. Bolesti už nemá. Ještě několik týdnů ale nebude moci chodit a zůstane na vozíku, pohybovat se s berlemi bude moci jen výjimečně. Ošetřují ho sestry boromejky.

"Prezidentův stav je stabilizován. Je v pohodě. Mrzí ho, že nemůže chodit. Bolesti ale už nemá a je optimisticky naladěný," uvedl šéf konzilia Martin Holcát.

Dnes hlavu státu prohlédli ortopedi, rehabilitační lékař a internista. Vysvětlovali Zemanovi, jak by měl chodit o berlích. "Moc ho ale chodit nenecháme. Má domácí péči a ošetřovatelku. Starají se o něj sestry boromejky. Využili jsme jejich služeb," dodal Holcát. Boromejky pečovaly v minulosti i o prezidenta Václava Havla.

Podle Holcáta se výrazné změny v Zemanově stavu nedají očekávat. Začne pomalu rozhýbávat nohu, kterou má fixovanou. Lékaři mu budou ortézu postupně uvolňovat o pár stupňů, upřesnil ministr v demisi. Prezident užívá také léky proti srážení krve. Podle Holcáta po úrazu, po němž se nehýbe končetinami, mohou vzniknout trombózy.

Prezident v noci z úterý na středu doma upadl a poranil si koleno. Dostala se mu do něj krev. Ve čtvrtek přijel do motolské nemocnice, kde zůstal do pátku. Lékaři mu provedli řadu vyšetření, a to třeba neurologické, interní či magnetickou rezonanci.

Holcát vyloučil, že by za úrazem byl alkohol či že by prezident dostal jinou chorobu. V aktuálním vydání časopisu Týden se totiž objevily informace, že by prezidentovy potíže mohly být mnohem vážnější. Magazín se odvolává na zdroj blízký hlavě státu. Zeman prý po pádu mohl ležet na zemi dlouhou dobu a poranil si i obličej, padla také zmínka o mozkové příhodě. "Je to nesmysl. Prezident žádnou mrtvici nedostal, nic takového. Naprostý nesmysl je i to, že by měl zraněný obličej. Celou sobotu seděl se skupinou svých poradců. Deset lidí tak může potvrdit, že žádná taková zranění nemá," dodal Holcát.

Zeman musí kvůli úrazu odpočívat a nesmí ani cestovat. Na jednání ve Štrasburku ho tak 19. listopadu zastoupí premiér v demisi Jiří Rusnok. Zrušila se i plánovaná návštěva Olomouckého kraje. Prosincová cesta do Rumunska a Srbska se zatím dál připravuje. Rekonvalescence prý potrvá týdny až pár měsíců. Hojení by mohlo být podle lékařů komplikovanější, protože prezident je kuřák a trpí cukrovkou.

rumovapalice ( 4. listopadu 2013 10:04 )

jestlipak tvoje manželka ta stará vyběhaná prostitutka umí dobře žužlat to tvoje párátko který ti visí místo ču.r.áka

asiblazen ( 3. listopadu 2013 23:23 )

a kwa, buďto jeptišky, nebo čivavy mi vyšlo ve vyhledávači...canisterapie asi

asiblazen ( 3. listopadu 2013 23:18 )

v původní nabídce na prezidenta byl i mladší adept, a nemyslim, že hloupější...jen by nestál tolik, co toto. v kostnici jsem viděla erb sestavený z lidských ostatků do podoby švarncberkova erbu. kdo z nás toto nebo ono má???? musim se podivat, co jsou ty mrdomejky, nemám informace..

namoroman ( 3. listopadu 2013 22:17 )

Boromejky tak to je poslední štace - on ho ten Kája Švarců snad ještě přežije

namoroman ( 3. listopadu 2013 22:13 )

Zobrazit celou diskusi