Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Střelci z letiště v Los Angeles hrozí trest smrti

Autor: ČTK, geo - 
3. listopadu 2013
09:53

Střelec Paul Ciancia (23) zabil na hlavním letišti v Los Angeles člena letištní ostrahy a dalších pět lidí zranil. Federální prokuratura ho v sobotu obvinila z vraždy federálního úředníka a z násilí na mezinárodním letišti. Státní návladní Andre Birotte uvedl, že jeho úřad může pro třiadvacetiletého Paula Cianciu žádat trest smrti.

Střelec při svém útoku na třetím terminálu letiště zastřelil příslušníka letištní ochranky Gerarda Hernandeze. Útok způsobil obrovskou paniku, po deseti minutách se ale střelce podařilo dopadnout. Podle svědků mladík střílel hlavně po členech ochranky; ve vzkazu, o němž informoval list Los Angeles Times, zdůraznil, že nechce zranit nevinné.

 Americká policie stále nezná motiv útočníka, který leží nyní se střelnými zraněními v nemocnici. Ve svém vzkazu vyjadřoval zklamání z americké vlády. Úřady jsou přesvědčeny, že Cianciu na letiště někdo dovezl. Agenti nyní zkoumají záznamy letištních kamer a další doklady, aby zjistili, jak incident probíhal.

Věřil na konspirace

 Ciancia byl rozhodnutý zastřelit nejméně jednoho z příslušníků federálního Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) a bylo mu jedno, koho zabije. Plyne to podle jednoho z činitelů TSA z poznámek nalezených u útočníka... "Černoch, běloch, žlutý, hnědý, nebudu rozlišovat," píše se v textu podle činitele, který si podle agentury AP nepřál být jmenován. Střelcovo vyznání se rovněž zmiňuje o "NWO" čili "novém světovém řádu", což je konspirační teorie, která v současném světě pozoruje spiknutí příslušníků elit za účelem vytvoření totalitní světové vlády.

Tichý hoch

Cianciaova rodina pochází z malého městečka na východním pobřeží USA, kde vlastní autoopravnu. Jeho známí jej popisují jako uzavřeného a samotářského. Mladíkův otec v pátek kontaktoval policii poté, co jeho syn jednomu ze svých sourozenců poslal SMS zprávu, v níž vyjadřoval úmysl spáchat sebevraždu.

1600 letů opožděno

Policie terminál letiště po incidentu evakuovala a uzavřela. Téměř 1600 letů pak bylo zpožděno, což mělo dopad na zhruba 170.000 cestujících. Terminál se v sobotu odpoledne opět otevřel a provoz se plně obnovil. Mezinárodní letiště v Los Angeles je třetím nejvytíženějším leteckým uzlem v zemi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

maruch ( 3. listopadu 2013 11:01 )

Trest smrti měl proběhnout na tom letišti měl dostat kulku.

Zobrazit celou diskusi