Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Účet za pirátství v Somálsku: 413 milionů dolarů za 7 let

Autor: ČTK, geo - 
2. listopadu 2013
11:38

Somálští piráti si na výkupném za zajaté posádky a lodi přišli od roku 2005 na 413 milionů dolarů, v přepočtu téměř osm miliard korun. Spočítala to Světová banka ve spolupráci s OSN a Interpolem v nové studii. Většina peněz nezůstává samotným pirátům, ale putuje k organizátorům útoků a slouží k nákupu zbraní či financování milicí.

"Neřešený problém pirátství je hrozbou pro stabilitu a bezpečnost, ale také silou, která dokáže korumpovat místní i mezinárodní ekonomiku," uvedl jeden ze spoluautorů zprávy Stuart Yikona ze Světové banky. Peníze získané jako výkupné od rejdařských společností se totiž pašují přes hranice, slouží k nákupu zbraní a k dalším nezákonným operacím. Podle odhadů tak pirátství znamená pro světové hospodářství každoroční ztráty ve výši 18 miliard dolarů.


Samotní pachatelé pirátských útoků získávají z výkupného jen nepatrný podíl, podle odhadů u nich skončí jen 0,1 procenta celkové částky.

Somálští piráti, kteří byli v posledních letech největší hrozbou pro lodní dopravu u afrických břehů, od roku 2011 výrazně omezili svou aktivitu. Letos například přepadli nejméně plavidel za posledních sedm let. Útlum se připisuje lepší koordinace mezinárodních protipirátských sil a zvýšení ostrahy na samotných plavidlech.

palko1961 ( 2. listopadu 2013 16:02 )

Take jsem to video videl, nema fakt chybu. Co nedokoncili vojaci, se zbytkem jim radi pomohli hladovi zraloci.

cityjail ( 2. listopadu 2013 14:56 )

To bych řekl.Na Trubce je video,jak Ruští commandos kropí ty vši z akáček,až z nich lítaj cucky.Pak RPGéčkem do lodi a problém vyřešen.Stačilo by to párkrát zopakovat a Somáles by se při pohledu na obchodní loď pochcávali strachy...

lug70 ( 2. listopadu 2013 13:22 )

Za úbytek pirátských přepadení můžeme vděčit Rusku a Jižní Korei, ti jediní se s piráty nemazlili a bez milosti je rozstříleli. Ostatní státy, sdružené do paktu NATO na svých válečných lodích po jejich zajmutí s piráty jednali v rukavičkách, nakrmili je, oblékli a ještě jim dali peníze na cestu. S takovým pokryteckým humanitním přístupem se piráctví ze světových moří nevymýtí a naopak další darebáky inspiruje k útokům na obchodní lodě.

Zobrazit celou diskusi