Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nevím, jestli Tonča žije! Říká Hanka v novém videu. Unesené Češky drží odděleně!

Autor: simao - 
30. října 2013
15:55

Ministerstvo zahraničí předalo redakci Blesk.cz dvě nová videa unesených Češek v Pákistánu. Na prvním se obě dívky Hanka (24) a Tonča (25) loučí se svými rodinami a mluví o smrti. Druhé natočily jejich matky a prosí v nich českou vládu o pomoc. Na přání rodiny jejich vzkazy zveřejňujeme.

Unesené Češky Antonie Chrástecká (25) a Hana Humpálová (24) opět promluvily! Na mrazivém videu plném emocí se loučí se svými rodinami a vzkazují jim, jaké písničky chtějí zahrát na pohřbech. Nejsou na tom dobře, bojí se o své životy a neví, jestli pákistánské zajetí přežijí. Zatímco na minulém videu byly ještě spolu, teď mluví každá zvlášť. Je z toho patrné, že je teroristé drží odděleně!

Unesené Češky natočily poslední vzkaz rodině. Až umřu...

Hanka se přitom těžko brání slzám. Má obavy o život své kamarádky, se kterou do Pákistánu přicestovala. Podle svých slov neví, jestli je Tonča živá, nebo mrtvá. Sama na tom není nejlépe, nemá dostatek jídla ani vody. Její stav se prý zhoršuje. Má poslední přání - pohřbít v rodinné hrobce. Při svém posledním rozloučení by chtěla, aby na jejím pohřbu promluvila i Antonie, pokud je naživu.

Ve druhé části pak mluví právě Tonča. Stejně jako Hanka má na hlavě černý šátek - hidžáb. Antonie prosí lidi, aby se za ní modlili, pokud zemře. A říká, jaké písničky chce zahrát na svém pohřbu. Zároveň však vyzývá pákistánskou vládu, aby spolupracovala s únosci a dala jim, co chtějí. Chtěla by se dostat domů. Jestli ale umře, přeje si, aby na ní ostatní vzpomínali v dobrém.

Video Nové a mrazivé video s Hankou a Tončou, dívkami, unesenými ozbrojenci v Pákistánu - /Archiv rodin Hanky a Tonči/
Video se připravuje ...

Přepis slov Hanky: Nevím, jestli je Tonča živá, či mrtvá

"Dnes je pátek 23. srpna. Moje jméno je Hana Humpálová... Nedávný incident, který potvrdí toto datum je, že byl jeden pákistánský kapitán zabit na pakistánsko-indické hranici indickou armádou. Můj zdravotní stav je velmi nestabilní hlavně kvůli jídlu a pití a zhoršuje se. Nevím, jak dlouho budu schopná tuto situaci vydržet a proto vyzývám lidi, kteří mají můj případ na starosti, aby urychlili celý proces a problém vyřešili... Mám starost o svoji kamarádku, která byla se mnou, protože nevím, jestli je živá nebo mrtvá... Toto je moje závěť, kterou jsem napsala. V případě mé smrti chci být pohřbena v hrobce (pláče, pauza) v hrobce rodiny mého otce ve Vodňanech. Dejte prosím moji fotku vedle fotografie mé babičky. Prosím zahrajte soundtrack k filmu Darleejing Limited a píseň od Cata Stevense If You Want to Sing Out, Sing Out. Zajistěte, aby promluvil kněz a navodil poklidnou atmosféru. Chci, aby moje kamarádka Antonie také měla proslov, pokud bude naživu. Doufám, že moje sestry budou mít hodně dětí a naše rodina se rozroste. Děkuji své rodině za lásku a podporu, kterou od nich dostávám celý život," říká Hana Humpálová.

Přepis slov Tonči: Modlete se za mě...

"Prosím českou vládu, aby mi pomohla, abych se dostala brzy domů. Prosím vyviňte co největší tlak na pákistánskou vládu, aby spolupracovali s mými únosci. Prosím, dejte jim, co chtějí. Prosím, pomožte mi, abych se dostala brzy domů. Děkuji. Moje poslední přání je, až umřu, myslete na mě jen v superlativech, modlete se ke mně, já vás uvidím. Nebuďte dlouho smutní, budu na hezčím místě. Mám vás strašně moc ráda všechny. Prosím vás, na pohřbu mi zahrajte písničku Don’t Speak od Gwen Stefani a od Sunshine Top Top Radio a jiný další hezký písničky. A vyberte mi tam nějakou hezkou fotku. A taky se dobře postarejte o Toníka (syn její sestry - pozn. red.)," vzkazuje Antonie Chrástecká.

Matky děkují únoscům za videa

Od únosu Češek uplynulo už 231 dní. A dlouho o nich nikdo nic nevěděl. Jejich rodiny jsou proto rády za jakékoli nové informace. Vedle videa s Hankou a Tončou tak nyní vznikla i další nahrávka. Mluví na ní matky obou dívek. Stejně jako jejich dcery jsou zahalené v hidžábech a děkují lidem, kteří unesli jejich dcery, za novou videonahrávku. "Byly jsme velmi šťastné, že jsme viděly, že se našim dětem daří dobře. Antonia a Hana jsou mladé a hodné dívky, které vždy pomohly každému v nouzi. Odjely do vaší země s maximálním respektem k vaší kultuře a tradicím. Věříme, že se o ně dobře staráte a jsme za to vděčny," říkají matky Hanky a Tonči.

Video Matky unesených Češek Hanky a Tonči zaslaly teroristům tento vzkaz - /Archiv rodin Hanky a Tonči/
Video se připravuje ...

Jde tak o další videa, která se od únosu Češek objevila. V tom předchozím žádaly Hanka a Tonča o propuštění ve Spojených státech vězněné doktory Aafii Siddiqui. K němu však nedošlo, Američané totiž s teroristy nevyjednávají. O další posun v případu Češek se pak postaral prezident Zeman, který během své návštěvy Kolína nedávno prozradil: "Mohu pouze říci, že v současné době se pohybují mezi Pákistánem a Afghánistánem." Okamžitě se pak rozjely spekulace, zda Zeman prozrazením tohoto detailu situaci Češek nepřitížil.