Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Teroristé propustili čtyři Evropany: Za 25 milionů eur! Kdy dojde na Hanku a Tonču?

Autor: simao, ČTK - 
30. října 2013
15:34

Čtveřici francouzských zaměstnanců z poboček dvou evropských firem propustili teroristé, kteří je unesli před třemi lety v Nigeru! Vyjednávání patrně napomohlo i tučné výkupné - údajně až 25 milionů eur. Francouzská vláda to však odmítá potvrdit. Rodiny unesených jsou ale šťastné, že jsou muži doma. V Česku však vyvstává otázka, kdy se toho samého dočkáme v případu Hanky a Tonči, které zajali ozbrojenci pro změnu v Pákistánu.

Čtyři francouzští pracovníci padli do zajetí 16. září 2010 při přepadení dvou poboček evropských firem Areva a Vinci. Ty působí v uranovém dole u Arlitu na severu Nigeru. K únosu se přihlásila severoafrická odnož Al-Káidy AQIM. Ozbrojenci tehdy unesli ještě tři další lidi, mimo jiné i Francouzsku Françoise Larribe, jejíž manžel Daniel se na svobodu dostal až nyní. Manželku propustili již v únoru 2011. Zbylou čtveřici však únosci drželi odděleně v sousedním Mali a místo jejich věznění často měnili.

Francouzský prezident Hollande dnes přivítal čtveřici zpátky ve vlasti. A byly to dojemné okamžiky. Na muže se ihned vrhly jejich rodiny. Slzy tekly proudem. Ale přešly v široké úsměvy. Konečně doma! Podle agentury AFP však propuštění rozhodně nebylo zadarmo. Teroristé dostali údajně 20 až 25 milionů eur (až 643 milionů Kč). Paříž tyto spekulace o výkupném nepotvrdila. "Francie má již tři roky stejnou politiku. Neplatíme," prohlásil francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian. K zaplacení údajného výkupného se tak prozatím nikdo nepřihlásil. Je to ale logické - pokud zaplatila opravdu Francie, nechce vystavovat nebezpečí únosu další své občany v zahraničí...

Jeden z unesených: Byl to životní test

Peníze měli přitom dostat nejen únosci, ale také prostředníci, kteří pomohli svobodu francouzských občanů vyjednat. Například bývalý povstalec z kmene Tuaregů Mohamed Akotey, který je v Nigeru respektovanou osobou a zaměstnala ho právě společnost Areva. Čtveřice unavených propuštěných se přitom poprvé před fotografy objevila včera - a to již v evropském oblečení a se zastřiženými plnovousy. Poté, co si zažila peklo. "Bylo to velmi obtížné, byl to životní test," prohlásil jeden z unesených Thierry Dol (32). K jejich zdravotnímu stavu prezident Hollande prozradil, že se nedá říci, že je výborný, ale je prý dobrý. Francie se přitom začala o životy rukojmích obávat, když letos poslala své vojáky právě do Mali, aby pomohli v boji proti tamním islámským radikálům.

Teroristé drží i další Francouze. A co Hanka a Tonča?

V současné době přitom drží únosci v zajetí nejméně sedm dalších Francouzů. Dva jsou v Mali, jeden v Nigérii a čtyři v Sýrii, uvedl telegraph.co.uk. Také Česko však má své unesené. Již před 231 dny zmizely v Pákistánu dvě české turistky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová (obě 24). Prezident Zeman přitom nedávno prozradil, že ví, kde Češky jsou. A to mezi Pákistánem a Afghánisánem. "Česká diplomacie vyjednává o jejich propuštění. V té souvislosti jsem psal i pákistánskému prezidentovi," uvedl Zeman. Odstartoval však spekulace, zda vyzrazováním detailů nemůže způsobit problémy při vyjednávání s únosci.

miriam ( 31. října 2013 16:18 )

To jako že v tomhle státě se smí pomáhat jen NĚKTERÝM nánám? Tam melouny nepočítáš? Svobodná pijavice kolem dvacítky oblaží republiku šesti malými pijavičkami - o co je to chytřejší a užitečnější počin než ten nesmyslnej výlet do Pakistánu?

c3rb3r0s ( 31. října 2013 13:43 )

25 melounů aby dostali zpátky dva lidi načež teroristi si nakoupěj za 25 melounů 10 náklaďáků bomb a zmasakrujou tisíce lidí

wimr ( 30. října 2013 18:16 )

tady je peněze jako sr.a.ček, volby stály skoro miliardu a nic nevyřešily, v březnu budou další, za půl roku pak znova a penízky se jen posypou papalášum kteří lžou a kradou jak straky

hofihofi ( 30. října 2013 15:54 )

Kdyby republika mela platit za kazdou nanu co nechce poslechnot melouny tak kam by prisla.

Zobrazit celou diskusi