Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Superbouře zasáhla Západní Evropu: 14 mrtvých a ochromená doprava!

Autor: simao, ČTK - 
29. října 2013
15:19

Velkou Británii, ale také Nizozemí, Francii a severní Německo zasáhla obří bouře St. Jude. Na britských ostrovech naměřili vichr o rychlosti 159 kilometrů v hodině. V Německu kvůli ní zůstala uzavřena řada škol. Do Česka však tato bouře nemíří, obavy však mají lidé ve Skandinávii. Bouře za sebou totiž na řadě míst zanechala spoušť. A mrtvé. Obětí je celkem již 14!

Británii a Francii zasáhla ničivá bouře již včera. Situace je přitom na těchto místech podobná - vydatné srážky a stovky popadaných stromů. Výrazně omezena tak byla silniční, železniční i letecká doprava a také lodní doprava mezi přístavy Dover a Calais. Na některých místech Británie, pro kterou šlo o nejhorší bouři za posledních pět let, naměřili vichr o síle až 159 kilometrů v hodině. V Británii byly dočasně bez proudu statisíce domovů, ve Francii se bez dodávek elektrické energie náhle ocitlo nejméně 75 tisíc domácností.

Dva lidi v Londýně zabil výbuch plynu, která způsobil podle BBC pád stromu. Dvojice reaktorů v jaderné elektrárně Dungeness B na jihu Anglie se automaticky odstavila poté, co se komplex náhle ocitl bez proudu. Letiště Heathrow zrušilo stovku letů. Bouře získala přízvisko svatojudská (St. Jude) podle svátku Svatého Judy, který se v Británii včera slavil. Ve Francii byly nejvíce zasaženy regiony Normandie a Bretaň, také v Nizozemsku zabíjely pak především padající stromy. V Německu má orkán Christian na svědomí již nejméně sedm životů.

Plné ruce práce mají s odklízením škod především hasiči. Dnes mají co dělat především na severu Německa, kde se bouře prohnala v posledních 48 hodinách a zamířila do Dánska a Švédska. V Pobaltí jsou nyní statisíce lidí bez elektrického proudu. A na řadě míst zůstává ochromena železniční doprava.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi