Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

DNA testy odhalily pravdu: Blonďatý andílek je Romka!

Autor: shp - 
26. října 2013
14:04

Když ji nalezli v Řecku v romském táboře, nezapadala mezi místní kočovníky svým vzhledem. Maria (4) má blonďaté vlásky a modré oči. Když navíc testy DNA ukázaly, že lidé, kteří se vydávali za její rodiče, jimi nejsou, všichni si mysleli, že dítě musí být neromského původu. Není tomu tak, Maria je Romka, světlou pleť má kvůli albinismu.

Maria žila v Řecku, kde ji Hristos Salis (39) a Eleftheria Dimopoulou (40), kteří se vydávali za její rodiče, nutili tancovat na ulici za peníze. Dívenku podle vyšetřovatelů možná dokonce chtěli prodat jako dětskou nevěstu a přijít si tak na velké věno.

Zachránil ji její vzhled

Marii od novodobého otroctví zachránil její mezi Romy netradiční vzhled. Díky němu si lidé mysleli, že není romského původu, a zavolali policii. Ta dívku Salisovi a Dimopoulou odebrala a manželům nyní hrozí vězení za obchod s dětmi.

Matka Marie se už dvakrát snažila prodat děti

Řečtí policisté vypátrali v Bulharsku Sašu Rusevu (35), Romku, která porodila 31. ledna 2009 dcerku a zmizela ze země. Policejní záznamy přitom odhalily, že žena byla zatčena v Řecku již dvakrát, když se snažila prodat své děti.

Romové albíni

Saše odebrali vyšetřovatelé krev a následné testy DNA odhalily, že je skutečnou matkou Marie. Není tak již další pochyb – Maria je Romka! Její otec Atanas (37) má v rodině gen albinismu, několik jeho dětí má bílou pleť, modré oči a zrzavé nebo blonďaté vlasy.

Dceru jsem neprodala!

Saša ale důrazně popírá, že by kdy Marii chtěla prodat. „Porodila jsem Marii před čtyřmi a půl lety, nepamatuji si přesné datum. Starala jsem se o ni sedm měsíců, ale musela jsem ji opustit, abych se postarala o své další děti,“ tvrdí Romka, která žije v rozpadlé bulharské chatrči s jedním pokojem, společně s deseti dětmi a manželem.

Spolubydlící ji do Řecka neposlala

„Nechala jsem ji na pokoji se svou spolubydlící. Byla taky Romka. Poprosila jsem ji, aby ji poslala zpátky do Bulharska. Nikdy tak neudělala. Nepamatuju si jméno té ženy, bylo to před čtyřmi lety,“ tvrdí Saša, ale vyšetřovatelé jí nevěří.