Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Represivní složky ovládly Česko, říká Rath o výhře v Czech Press Photo

David Rath promluvil o fotce (vpravo), která vyhrála letošní Czech Press Photo
David Rath promluvil o fotce (vpravo), která vyhrála letošní Czech Press Photo  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
23. října 2013
16:07

Snímek Davida Ratha vyhrál prestižní soutěž Czech Press Photo a přes 17 měsíců vazebně stíhaný poslanec to nenechal bez odezvy. Ukazuje to prý na absurdnost jeho situace a to, že tuhle zemi ovládly represivní složky.

Exposlanec David Rath (dříve ČSSD) je i nadále obžalovaný z korupce a proces s ním nadále probíhá. Přes 17 měsíců pak sedí ve vazbě, odkud ho nepustili ani po čtyřech žádostech a zárukách známých lidí. Rathovu cestu do soudní síně v doprovodu vězeňské služby přitom zachytili i fotograf ČTK Michal Kamaryt, který s fotkou ratha ve výtahu vyhrál hlavní cenu soutěže Czech Press Photo. Rathovi to neuniklo a poslal z vězení svůj komentář. Radost však zrovna neskákal.

"Výhra fotky 'Rath na řetězu' je charakteristická pro současnost, kdy represivní složky ovládly naši zemi," sdělil ČTK Rath. Podle něj zbavují svobody kromě něj také celou společnost. "Samozřejmě pod vzletným heslem boje s korupcí," dodal Rath. Exposlanec dále uvedl, že "skrz kriminály a věznění lidí se nikdy lepší společnost nevytvořila." "Snad si to většina lidí začne uvědomovat, třeba i díky fotce této absurdní situace," doplnil Rath.

Podle poroty, která o ceně rozhodovala, však fotka především poukazuje na neutěšenost nálady v zemi a upozorňuje na rozsah i vážnost korupčních problémů. Je podle ní jednoduchá, přičemž silně působí. "Obsahuje hned několik jemných, ale zároveň silných myšlenkových podnětů," uvedla porota.

Ratha zadržela policie loni v polovině května, krátce poté jej soud poslal do vazby. Z ní se Rath dostává ven jen na soudní přelíčení. jeho proces přitom dnes pokračoval výslechy dalších svědků - tentokrát se týkaly zakázek na vybavení nemocnic ve Středočeském kraji. Rathovi za údajnou korupci a ovlivňování zakázek hrozí až 12 let vězení.

 

aluman ( 23. října 2013 16:48 )

Ono by to chtělo udělat pořádnou inventuru tak aspoň 15 let zpět a vzít to od Zemana, Béma, Bendy, Paroubka, Berky, Škromacha, Palase, Sehnala, Venclíka, Bursíka, Topolánka, Talmanové a dalších a dalších až do dneška. Chtělo by to samozřejmě skutečně nestranné vyšetřovatele a nestranné soudce, což je bohužel sci-fi a pak bysme se asi nestačili divit....

ivoadler ( 23. října 2013 16:40 )

Rathe, radši už drž hubu.

mesalina ( 23. října 2013 16:21 )

Zobrazit celou diskusi