Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Himaláji se ztratili dva čeští horolezci: Našel se jen prázdný stan

Autor: ljš - 
21. října 2013
13:19

Chtěli se pokusit o provovýstup na nepálskou sedmitisícovku, skončilo to ale tragédií. Nevyzpytatelné počasí uvěznilo dvojici českých horolezců v západní stěně hory Baruntse a prozatím nedopadla dobře žádná ze záchranných akcí.

"Všichni jsme se dnes úspěšně sešli v BC. Počas je pěkný, aklimatizace zdá se taky dobrá, takže zítra vyrazíme do stěny. Počítám tak 6-7 dní," stojí v poslední zprávě, kterou expedice vložila na své stránky 9. října.

O vrchol Baruntse (7 162 metrů) se pokoušeli čtyři čeští horolezci. Jan Svoboda a Jiří Zmítko měli v plánu jít klasickou, známou cestou, Petr Machold a Jakub Vaněk se pokoušeli o prvovýstup západní stěnou hory.

Počasí se ale náhle zhoršilo a přišla silná vánice. Prvním dvěma se podařilo vrátit do základního tábora, Machold s Vaňkem ale bohužel uvízli ve druhém výškovém táboře. V následujících dnech se je pokusil hledat vrtulník, ale bez úspěchu.

"18. října se je z tábora C2 pokusil stáhnout vrtulník, ale posádka našla jen roztrhaný stan a dva horolezci byli nezvěstní," řekl serveru iDnes.cz zdroj. Pátrání pokračuje, šance na jejich záchranu jsou však s přibývajícím časem stále nižší.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mim33 ( 2. listopadu 2013 12:40 )

Takže lepší být mrtvý než sedět v hospodě živý? Divná filosofie.

mandat ( 21. října 2013 20:46 )

Je to hazard ve dvou jit v Himalajich jen tak. Tam se meni pocasi kazdou pul hodinu.

mandat ( 21. října 2013 20:45 )

Himalaje jsou nebezpecne, chodi se ve skupinach. Nechapu,jak muzou jen dva horolezci sami nekam vyrazit.Tohle dela jen amater.

anka ( 21. října 2013 19:41 )

mate pravdu, meli radeji sedet v hospode....

kuraci ( 21. října 2013 18:54 )

Naprosto souhlasím.Ač jsem nikdy tento sport neprovozoval, a už vzhledem k věku nebudu,je pro mě fantastické sledovat lezení ve stěnách,tedy těch nejvyšších,to ohromné odhodlání zdolat vrchol.sleduji každý film,každou reportáž.A lituji,že jsem se ktomu nikdy nedostal.Miluji chození po horách,ale samozřejmě v jiných výškách.Nejvýše jsem vyšel do 2500 m.I to je zážitek.Pokud se těm klukům něco stalo,je mi to fakt moc líto.Bůh je ochraňuj.

Zobrazit celou diskusi