Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Martinu adoptovali za podivných okolností! Pravé rodiče našla po 38 letech!

Autor: Helena Lacinová - 
21. října 2013
07:00

Krutě si zahrál život a především komunistické soudy s Martinou Čarnegovou (39) z Karlovarska. Stala se totiž obětí adopce na hraně zákona. Tak se stalo, že své pravé rodiče poznala až po 38 letech.

„Matka mě nechala v porodnici, neměla na mou výchovu zázemí. K adopci souhlas ale nedala. Můj otec o mém narození nevěděl, byl ale uveden v poporodním listě. V rodném listě už nebyl, bylo tam napsáno otec neznámý. Soud mého tátu vůbec nehledal a svěřil mě cizí rodině,“ řekla Blesku Martina Čarnegová.

Otec zmizel

Soudkyně v Karlových Varech rozhodla o adopci Martiny v roce 1975, když už ji adoptivní rodiče měli u sebe skoro rok. Nezkoumala, zda údaj v rodném listě, že je otec neznámý, je pravdivý. Pravý otec byl přitom opravdu uveden poporodním listě, který byl uložený na matrice v Ústí nad Labem. Adoptivní rodiče si ji z teplického kojeneckého ústavu podle informací Čarnegové odvezli jako třítýdenní bezejmenné miminko. Rodný list s otcem neznámým jí byl vystaven až rok po narození.
V adoptivní rodině nebyla Martina spokojená, její nová matka ji nakonec po hádce před dvěma lety řekla, jak se věci mají. Začala pátrat po tátovi a mámě a loni je našla. Po 38 letech.

Pokrevní rodiče

S matkou Marií Vávrovou (61) se sice vídá méně, ale s otcem Helmutem Scharschmiedem (66) často. „Jsem rád, že mám dceru a rovnou i vnučky (Čarnegová má tři dcery). Mrzí mě, že jsem se o její existenci nedozvěděl dřív a neměl možnost ji vychovávat,“ říká muž. Její matka Marie mu o tom, že je s ním těhotná, neřekla.

Nezákonná adopce?

Martina Čarnegová si myslí, že soud v roce 1975 rozhodoval ve prospěch protekční rodiny a zcela opominul, že adoptivní matka byla v době žádosti podmínečně odsouzená za ublížení na zdraví. Ve spisech nehrají data a Martina byla přes rok vedena pod jiným jménem.

Žaluje stát

Martina Čarnegová nyní žaluje stát, že ji připravil o dětství s tátou. Chce oba rodiče vrátit do svého rodného listu a vymazat adoptivní. „Žalobu posuzuje Ústavní soud, protože je případ promlčený, ale je to precedens,“ doufá ve změnu Martina Čarnegová.

Chaotické dětství

Do šesti let to vcelku bylo v pořádku. Pak se však adoptivní matka rozvedla s manželem. „Střídala partnery. Když přivedla Kubánce, myslela jsem si, že je to čert. Byla pětkrát vdaná. Svým pejskům dávala šunku, mně gothaj,“ vybavuje si paní Martina prožitky z dětství.

Co říká adoptivní matka?

Adoptivní matka (64) se pro Blesk vyjádřila pod podmínkou zachování anonymity. „Mrzí mě to, co teď Martina dělá. Moc mi ublížila. Adopce proběhla legálně. U mě se měla jako princezna. Martina však byla problémová vždy. Kdyby to právně šlo, dám souhlas k výmazu, že nejsem její matka. Myslím, že vše dělá pro peníze,“ dodala žena.