Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Západních Tatrách zemřel český turista: Podlehl vyčerpání při sestupu

Autor: ČTK, lm - 
19. října 2013
13:39

Skupinka českých turistů zřejmě podcenila náročnost terénu v Západních Tatrách. Na pomoc jim musela vyrazit slovenská horská služba. Osmapadesátiletého muže to ale stálo život, patrně podlehl vyčerpání při sestupu.

Záchrannou akci zahájila horská služba v pátek večer po upozornění chataře ze Žiarské chaty, že skupina českých turistů se nevrátila z vysokohorské túry. Po asi hodině záchranáři našli dva turisty ze čtyřčlenné skupiny, kteří sestupovali do údolí. Pak pokračovali v hledání zbylých dvou nezvěstných turistů i mimo značené turistické stezky. Později našli dalšího turistu, který je zavedl na místo, kde zanechal posledního člena skupiny. Záchranáři zjistili, že muž už nejeví známky života.

Podle horské služby dvojice scházela z vysokohorského terénu ještě za světla, vzhledem k vyčerpání jednoho z nich ale postupovali velmi pomalu. Pak jeden z nich pokračoval v pochodu samostatně. Záchranáře prý nekontaktovali.

Horská služba varovala turisty, aby nepodceňovali zimní podmínky ve vysokohorském terénu na Slovensku a aby používali zimní výstroj. V Západních Tatrách se od výšky 1500 metrů nad mořem nachází souvislá vrstva sněhu, která místy dosahuje až půl metru.

rumovapalice ( 19. října 2013 16:00 )

asi se s ním bába hádala o ovládač a vyhrávala

rumovapalice ( 19. října 2013 15:59 )

jo, kdyby viděl že rohlík zase stojí 30 halířů, nebo brambory 70 halířů jako za komančů, jó to byly časy, to by je.b.lo i mně a že můžu skály lámat,

rumovapalice ( 19. října 2013 15:57 )

jak je vidět, tak nemůže

prycsvladou ( 19. října 2013 14:47 )

 dobře mu tak blbovi,měl sedět u televize v bačkorách a nedělat ze sebe mladého.

ccir ( 19. října 2013 14:42 )

Každý je tak starý ako sa cíti!!! To neznamená že v jeho veku už nemôže ísť do hôr. Nikto nevie kde ho zastihne smrť, ty tiež nie!

Zobrazit celou diskusi