Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Obrazy zkázy: Takhle vypadá řádění tajfunů! Zabijáci se jmenují Nari a Wipha

Autor: simao, ČTK - 
16. října 2013
10:38

Šíří zkázu, připravují lidi o domovy a často i životy. Na Vietnam a Japonsko udeřily tajfuny. Jmenují se Nari a Wipha a připsaly si již nejméně tři desítky obětí. Tyhle bouře jsou přitom pořádně divoké. Mění města v trosky, jako by v těchto zemích došlo k válce. A ona to vlastně válka je. S přírodou. A člověk prohrává.

Na Vietnam udeřil tajfun Nari. Zasáhl centrální část země a připsal si nejméně pět mrtvých. Jde přitom o pokračování bouře, která o víkendu řádila na Filipínách, odkud hlásí 13 zmařených lidských životů (zemětřesení si tam však připsalo dalších více jak 80 obětí). Ve Vietnamu způsobila Nari značné škody a to i v oblíbených turistických městech Da Nang a Hue, které je zapsané na seznamu památek UNESCO.

V ohrožení i turisté

"Město vypadá jako bitevní pole," řekla agentuře AFP žena z Da Nangu. "Vítr utrhal vývěsní štíty, serval střechy a vyvrátil stromy," dodala s tím, že části města zůstaly bez elektřiny. Šlo přitom o nejsilnější tajfun od roku 2006, kdy Xangsane na Filipínách a ve Vietnamu zabil zhruba 250 lidí. Před příchodem tajfunu Nari přitom Vietnam evakuoval více než 120 tisíc obyvatel z nejohroženějších oblastí. Národní letecká společnost Vietnam Airlines zrušila více než dvě desítky letů. Přes 1000 turistů si muselo prodloužit dovolenou, dokud se počasí nezlepší a oni nebudou moct odletět. Všichni turisté jsou podle místních úřadů v bezpečí.

Japonská bouře desetiletí

Na turistická letoviska pak udeřil i tajfun Wipha, který sužuje Japonsko. Zabil nejméně 13 lidí, mnoho dalších je nezvěstných. Přiblížil se také k oblasti metropole Tokia. Japonští meteorologové jej označují za "bouři desetiletí". Nejvíce poničen byl ostrůvek Ošima jižně od Tokia, kvůli řádění tajfunu byly zrušeny lety na tokijských letištích Haneda a Narita. Na tajfun se připravovala i jaderná elektrárna ve Fukušimě 220 kilometrů severně od Tokia, která byla poničena při tsunami v roce 2011. Vážnější problémy tentokrát naštěstí nezaznamenala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi