Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prahu natočili jako město podvodů: Bude muset stanice přetočit svou reportáž?

Praha jako město špíny a nekalostí: Tak vidí filmař, pracující pro National Georaphic, českou metropoli
Praha jako město špíny a nekalostí: Tak vidí filmař, pracující pro National Georaphic, českou metropoli  (Autor: Archov Blesku, Youtube)
Autor: simao, ČTK - 
11. října 2013
17:51

Renomovaná stanice National Geographic (NG) natáčela dokument v Praze. A pro české hlavní město nevyzněl vůbec dobře. Stalo se z něj město hříchu a špíny, jenže při natáčení údajně reálných scén podle české policie byli najati herci! To se pražským radním vůbec nelíbí, a tak přemýšlí o soudním řízení. Omluvu odmítají, to už rovnou nový, lepší dokument!

Praha má pověst středoevropské kulturní perly, ale také místa, kde je sice "blaze, ale draze". Podle dokumentu z cyklu Město podvodů je příčina jasná. Spousta lidí se tam snaží toho druhého oškubat, často pak turisty. Jde nejen o taxikáře, barmany, či směnárníky. Děje se to takřka na každém rohu. Alespoň podle Conora Woodmana, moderátora stanice National Geographic. Ten se vydal na dobrodružnou jízdu po Praze, při které se setkal s řadou nekalostí. Včetně prostitutek. Jenže podle české policie byly všechny moderátorovy potíže v Praze zinscentované! 

National Geographic: Nic jsme nefingovali

Jenže televizní stanice si stojí za svým. Trvá na tom, že při reportáži o podvodech Woodman nepoužil žádné herce. A když proti ní někdo vystupuje, je to jen další podvodník. Podle stanice totiž osoby zapojené do nelegální aktivit prostě jen dál klamou. "Vše zachycené během našeho natáčení v Praze je věrným odrazem skutečných podvodů. V žádném okamžiku jsme nepoužili herce a podvodníci byli informováni o přesné povaze naší produkce až poté, co náš moderátor podvod zažil - aniž by sám dopředu věděl, co se stane," sdělila ČTK Lada Dobrkovská ze společnosti Channels, která stanici v Česku zastupuje.

Vedení Prahy požaduje jako omluvu novou reportáž

"Podrobně jsme se seznámili s dokumentem, jenž je podle vyšetřování policie České republiky manipulativní, a rozhodli jsme se vyzvat kanál National Geographic k vysvětlení a omluvě. Tu si představujeme v podobě nové reportáže, kterou o Praze natočí. Pokud takto skutečnosti neuvedou na pravou míru, sáhneme k extrémnějšímu řešení soudní cestou," vzkázal stanici přes Právo pražský radní pro legislativu Lukáš Manhart (TOP 09). Televizní kanál však s žalobou počítá, což potvrdila i Dobrkovská: "Počítáme s tím, že magistrát to bude řešit právní cestou. Bereme to vážně."

pgga ( 12. října 2013 00:22 )

Jenze..."chteji" soudit National Geographic..? Videla jsem dokument a NG...byli vlastne hodni.Natocit se mohlo o hodne VIC.Praha je krasna...ale videt na kazdem rohu herny...prostitutky..live sex show...zlodeje? Znama se s mazelem vratila z cesty po Evrope...Praha byla nejdrazsi.. Jidlo nestalo za nic..lide ..zadny usmev..v hotelu za $260 za noc jim bylo receno...penize nechat tady..venku je to nebezpecne ..Jinak...Praha se jim libila...co se tyce historie...ale zpatky nikdy...asi tak nejak...

nico ( 12. října 2013 00:03 )

město podvodů? snad stát podvodů, ještě lichotili.....

e.44 ( 11. října 2013 23:56 )

Jo, jo, Praha už není dávno co bejvala. Rodilí Pražané z ní zdrhaj před naplavenou svoločí ze všech koutů země.

123automobil ( 11. října 2013 20:12 )

123automobil ( 11. října 2013 20:12 )

Zobrazit celou diskusi