Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tuleni nelení: První pusa v novém bazénu

Autor: Jana Ulrichová - 
9. října 2013
11:49

Pár tuleňů Mary (9) a Junior (14) si už hoví v rekonstruovaném, větším bazénu v ústecké zoo. Sem se zvířata přestěhovala. Spolu s nimi ho od pondělí obývá i jejich nová společnice, mladá samička Zola (2), která přicestovala z Německa
ze zoo v Karlsruhe.

Tuleně chovají v Ústí od roku 2001, kdy získali tehdy dvouletého Juniora, později k němu přibyla Mary. V roce 2010 se jim jako prvním v Česku narodilo mládě, které ale po třech měsících uhynulo kvůli nádoru mozku. Pracovníci zoo nyní doufají, že po příchodu Zoly se podaří odchov zopakovat.

Bazén, do kterého se všichni tři přesunuli, je po rekonstrukci větší i hlubší. „Je v něm více přírodních prvků, jako jsou skály, dřevo a velké kameny. Zvýšil se i objem vody, takže mají více prostoru pro plavání a potápění,“ uvedla mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Rekonstrukce v číslech

● prohloubení z 0,7 na 1,3 m
● rozšíření vodní plochy ze 76 na 155 m2
● zvětšení objemu bazénu z 38 na 135 m3
● cena 1,5 milionu korun

Žijí tam, kde je zima

Tuleň obecný je nejrozšířenějším ploutvonožcem na světě. Žije v koloniích v severní části Atlantského a Severního ledového oceánu. Pohybuje se ve vodě i na souši, kde se plazí po břiše. Váží 55 až 170 kg, dosahuje délky až 2 m. Živí se sledi, treskami, štikozubci, ale i krevetami a olihněmi.

Video Tuleni v ZOO Ústí nad Labem - Redakce
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi