Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Českému Romovi se splnil sen: Doma ho mlátili náckové, emigroval a v Británii se stal policistou!

Petr Torák pracuje úspěšně ve Velké Británii jako policista
Petr Torák pracuje úspěšně ve Velké Británii jako policista  (Autor: Romea.cz)
Autor: shp - 
9. října 2013
13:11

Celý život se toužil stát policistou, ale život v České republice byl pro něj peklem. Roma Petra Toráka (32) napadli neonacisté a byl nucen emigrovat do Velké Británie. Tam tvrdě dřel, aby se vypracoval a splnil si svůj sen. Dnes pracuje v zemi jako policista.

Petr Torák opustil Českou republiku v roce 1999 po útoku neonacistů. V Liberci, kde do té doby žil, podle něj tyto útoky policie nechtěla řešit. Přitom pravicoví radikálové zbili nejenom Petra, ale dokonce i jeho matku!

Pracoval, kde mohl

Cesta za životním snem ale nebyla jednoduchá. Torák pracoval ve Velké Británii nejdřív u řetězce rychlého občerstvení. Poté se staral na polích o růže. Později se dostal k úřednické práci na radnici, odkud jeho kroky směřovaly k městské policii.

Chci Velké Británii vše vrátit

Dnes je úspěšným Bobíkem, tedy členem státní policie ve Velké Británii. „Velká Británie nám nabídla nový domov a chovala se k nám přátelsky, službou u policie jí chci vše vrátit,“ řekl Torák serveru Romea.cz.

Často komunikuji s Romy

„Stát se policistou nebylo jednoduché, velkou roli hrála i znalost jazyka, v níž se pořád zdokonaluju. Britská policie naštěstí klade důraz na to, aby měla členy z různých menšin. Já například mohu mnohem lépe komunikovat s Romy a získávat od nich informace pro policii nebo naopak od policie pro komunitu,“ vylíčil Torák, který sám mluví pěti jazyky.

Problém z Česka zvaný pervitin

Podle Toráka je ve Velké Británii čím dál tím větším problémem pervitin, který je na ostrovy dovážen z Česka. „Je to levná a jednoduše získatelná droga, která bude i v budoucnosti atraktivní. Britská policie si to ale ještě neuvědomuje a zaměřuje se hlavně na heroin a marihuanu,“ vysvětlil serveru Novinky.cz