Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Smrtící požár textilky: Zaměstnanci uhořeli, protože pracovali přesčas!

Autor: shp, ČTK - 
9. října 2013
08:15

Jejich průměrný plat je 740 korun měsíčně a proto musejí pracovat přesčasy, aby vůbec uživili své rodiny. Minimálně deset pracovníků textilky v bangladéšské Dháce na to doplatilo životem. Uhořeli při požáru, který propukl po skončení pracovní doby.

Podle místních hasičů utrpěly při požáru zranění desítky lidí a počet mrtvých může vzrůst. Podmínky v bangladéšských textilkách se letos ocitly v centru pozornosti médií po dubnovém zřícení jedné z nich, při němž zahynulo přes 1100 lidí.

Pracovali přesčas

Podle místního novináře vypukl požár ve chvíli, kdy již pracovní doba v továrně skončila, řada zaměstnanců však pracovala přesčas. Jeden z hasičů agentuře řekl, že se oheň z továrny rozšířil do dvou přilehlých budov, které rovněž slouží k výrobě oděvů. Není jasné, zda uvnitř zůstali uvězněni nějací lidé.

Příšerné podmínky k práci

Nuzné a mnohdy nebezpečné pracovní podmínky v bangladéšských textilkách letos začala řešit tamní vláda poté, co se v dubnu zřítil osmipodlažní komplex na předměstí Dháky. Zahynulo při tom přes 1100 lidí. Vláda poté umožnila zaměstnancům zakládat odbory bez svolení majitelů továren, na jejich strastiplných pracovních podmínkách se ale mnoho nezměnilo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi