Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Táta Hitlera nepřijal, tvrdí princezna Dietrichstein: Majetek v Mikulově přesto zpět nedostala

Dědička rodu Dietrichsteinů, princezna Mercedes, si nárokuje majetky v moravském Mikulově
Dědička rodu Dietrichsteinů, princezna Mercedes, si nárokuje majetky v moravském Mikulově  (Autor: ČTK, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
3. října 2013
14:10

Dědička šlechtického rodu Dietrichsteinů Mercedes (81) stanula dnes u brněnského soudu, kde se rozhodovalo o navrácení rodového majetku, zabaveném po 2. světové válce jejímu německému otci. Na jednání dorazila z její domovské Argentiny, Benešovy dekrety však odolaly. Mikulovský majetek zpátky nedostala. Ačkoli šlechtična tvrdí, že její otec nebyl zrádce, ani německý kolaborant.

Jednou z dominant náměstí v Mikulově je hrobka Dietrichsteinů. A právě dědička tohoto starého šlechtického rodu se nyní ucházela o navrácení majetku, zabaveného po druhé světové. Žaluje český stát i město Mikulov. "Mému otci byl zkonfiskován majetek proto, že byl Němec, ale ne proto, že byl zrádce. Nebyl to ale žádný čistokrevný Němec, měl českou babičku, ruskou prababičku, tatínek byl napůl Francouz, ve skutečnosti měl tak pětinu německé krve v sobě. V dokumentech jsem neviděla žádnou zmínku o tom, že by byl otec člen SdP, má rodina sloužila zájmům této země po pět set let, ale to asi nemá žádný vliv na to, co se stalo. Dělení na Němce a Čechy mě znepokojuje, vždyť jsme lidé, bratři," snažila se obměkčit soud Mercedes Dietrichstein. Nepodařilo se jí to.

V Argentině pracuje jako psychoanalytička, má čtyři děti a více jak desítku vnoučat. Své restituční požadavky vznáší od sametové revoluce. Její otec Alexander přišel o majetky v roce 1945, byl označen za přívržence Sudetoněmecké strany a proti zbavení majetku sám aktivně nevystupoval. Jeho dcera však ano. Před třemi lety ale žalobu princezny Mercedes zamítl Okresní soud v Břeclavi, nyní i brněnský soud. Poslední šancí je tak odvolání k Nejvyššímu soudu.

Byl její otec s nacisty, nebo proti?

Šlechtična se domáhá např. navrácení zámku v Mikulově, rodové hrobky, Kozího hrádku a dalších desítek nemovitostí a pozemků na Břeclavsku. Mikulovský rodák Jan Sochor se však již během dřívějšího projednávání této záležitosti divil: "Kde bere tu odvahu a drzost něco požadovat?" Jeden z očitých svědků mu prý řekl: "Na vlastní oči jsem viděl legitimaci Dietrichštejna, že je člen NSDAP, tedy fašistické strany...," uvedl Sochor před několika lety pro Deník.

Princezna Mercedes, která se narodila ve Vídni a v Mikulově žila do svých 11 let, toto nařčení rázně odmítá. "Můj otec s nacisty nespolupracoval. Když přijel Hitler do Mikulova, tak se s ním nešel přivítat na radnici, ani ho nepozval na zámek, což bylo na malém městě skoro skandální. V Rakousku ho na několik týdnů zatklo gestapo," tvrdila Mercedes v rozhovoru pro Ona Dnes. Mikulovský zámek prý nepotřebuje kvůli nějaké ekonomické nouzi, ale cítí prý rodinnou povinnost získat ho zpět.

Princezna Mercedes se radí se svými právnímu zástupci před brněnským soudem Princezna Mercedes se radí se svými právnímu zástupci před brněnským soudem | ČTK

sugarbitter ( 8. září 2014 14:51 )

Dnes je stupidní někoho chválit za vzhled. Když tak vysoce neodpovídá, tak je to jistě práce chirurga a kosmetiček. To je něco jako pokyn pro další adeptky, a myslím, že je to nesmysl, stárneme celkově nejen kůže v obličeji.

vlamore ( 3. října 2013 23:50 )

..vím o tom!!Však na toto všechno číhají,jak supi!!!Za 70 let si náááhle vzpomněla,že tu má domov!!!Ta česká republika ju zajímá a zajímala,jak bída v Bangladéži.

vlamore ( 3. října 2013 23:06 )

To je fakt!Na to,že *neměla* služky,*neměla* chůvy,*neměla* kuchaře,*chodila* do práce,*neměla* zahradníky,*musela* počítat každou korunu...pak musím uznat,že fakt vypadá dobře.Akorát ji zapomněli přepudrovat ten nakýblovaný makeup,protože se leskla ,jak psí kule.Ano,viděla jsem ji osobně....a sama jsem žasla,co je možné.Restaurátoří byli vždycky borci!!!

vlamore ( 3. října 2013 22:54 )

Ta *zgruntuhodnáženská* má totiž v plánu nám nechat jenom chodník,který vede do supermarketu!!!Odešli od spáleniště po válce, a teď chce zpět opravený Kozí hrádek,zámek,který byl po válce postavený téměř nový,kus Lednice,zámek ve Valticích,domy, náměstí v Mikulově,100ha pozemků kolem Mikulova...Dovedete si přectavit,co by nastalo??Že ta *.....* zkouší,čím zabezpečí svoji rozmnoženou rodinu,aniž zaplatili za údržbu *jejich* nemovitostí jeden jedinný pětník??My fakt musíme platit ve světě za total tupce!!!Nemám to vyčtené..žiji tu 60 let,takže mě ta *dáma* nedojímá a vím,jak to tu vypadalo!!Paní má smůlu v jednom..ještě žije pan profesor Sochor...Je o něco málo starší,než *paní* Mercedes,ale bohužel toho má zdokumentováno dost na to,aby nemohla vytrubovat do světa ty její vymyšlené bláboly!!Havlova kamarádka to taky zkoušela a některým to za úplatu aji vyšlo,že???

vlamore ( 3. října 2013 21:55 )

Zobrazit celou diskusi