Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel spisovatel Tom Clancy: Autor špionážních thrillerů, po kterých sáhl Hollywood!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: simao, ČTK - 
2. října 2013
17:47

Ve věku 66 let dnes zemřel známý americký spisovatel Tom Clancy, autor špionážních a válečných thrillerů. Některé jeho knihy byly úspěšně zfilmované, třeba Hon na ponorku, kde si hlavní roli střihl Sean Connery.

Clancy byl považován za zakladatele literárního směru "techno thrillerů" a v Česku vyšlo přes šest jeho knih. Známý spisovatel a americký vlastenec se zaměřoval na tematiku světa špionů, období studené války mezi USA a Sovětským svazem a nebo příběhy na pozadí válečných střetů, mnohdy fiktivních.

Clancyho knihy se staly námětem pro řadu počítačových her a filmů. Proslulými jsou například snímky Hon na ponorku (1990) se Seanem Connerym, Vysoká hra patriotů (1992) s Harrisonem Fordem nebo Nejhorší obavy (2002) s Benem Affleckem a Morganem Freemanem.

Právě díky knize Hon na ponorku, která vyšla poprvé v roce 1988, se stal Clancy milionářem. Jeho jmění dál rostlo, od nakladatelství Penguin Books dostal pak v roce 1997 velkorysou nabídku, díky které vydělal skoro 100 milionů dolarů. Clancymu se dařilo právě proto, že po jeho knihách sáhl Hollywood. Poslední jeho román Command Authority, který měl vyjít 3. prosince, však zůstal nedopsaný...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi