Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Egyptský vězeň Petr K. balí kufry: Zítra odletí domů?

Autor: simao - 
2. října 2013
13:20

3. října vyprší lhůta egyptské prokuratury, do které zakázali Egypťané Čechovi Petrovi K. vycestovat ze země. Znamená to tedy, že si již může manžel a otec tragicky zesnulých Moniky a Klárky balit kufr a chystat se na letištní transfer? Stále to není vůbec jasné! Zítra sice padne důležité rozhodnutí, ale vzhledem k tomu, že vyšetřování stále probíhá, ani české ministerstvo zahraničí nevylučuje, že Petr K. bude muset znovu "vybalit".

Již ve čtvrtek 3. října vyprší lhůta od egyptské prokuratury, po kterou měl hlavní svědek v případu smrti dvou Češek na dovolené v Egyptě Petr K. přikázáno, že nesmí vycestovat ze země. Petr K. však nadále nemá zpět své cestovní doklady, a tak nikam nemůže. Stále ho tak drží v Hurghadě, jenže pobyt se po smrti jeho nejbližších změnil v egyptské peklo. Zítra však přichází "den D". Petr K. doufá v příznivé rozhodnutí. Jenže egyptské vyšetřování patrně i nadále probíhá, pokud neuvízlo na zcela mrtvém bodě. A protože během něj egyptská strana vyžaduje Petrovu přítomnost v zemi, může v egyptské pasti Petr K. stále ještě uvíznout!

Proti tomu přitom nezmůže nic ani české ministerstvo zahraničí. "Zaslali jsme egyptské prokuratuře nótu, ve které žádáme, aby bylo panu K. umožněno vycestovat ze země. Zatím však nemáme informace o tom, zda mu to bude umožněno a zda se zítřejší schůzka s egyptskou prokuraturou uskuteční," uvedla pro Blesk.cz mluvčí ministerstva Johana Grohová. Den před důležitou schůzkou je to poněkud zarážející. Mluvčí však o případné liknavosti egyptských úřadů a jejich dalších průtazích nechtěla spekulovat.

"Já si to vůbec ani nedokážu představit, že by ta schůzka neměla proběhnout. Konzulka mě neinformovala, že by ta schůzka byla odložená," stále však na tn.cz doufá Petr K. Objevily se přitom spekulace, že by egyptské vyšetřování mohlo trvat nikoli pouze měsíce, ale i roky. A pobyt Petra K. se tak nepříjemně protáhne. "Neodvažuji se hodnotit tuto délku. Ten případ je samozřejmě velice závažný, má řadu specifik. Nemáme však k dispozici žádné závěry z egyptského vyšetřování," odmítla mluvčí odhadovat, jak dlouho by eventuálně Petr K. mohl v Egyptě dál zůstat. 

Psycholožku Petr K. stále odmítá, ministerstvo zkoumá jeho žádost o propuštění

Případ Čecha Petr K. je přitom podobný s osudem Angličana Seana Emmetta, který se v médiích objevil teprve nedávno. Emmett, jemuž zemřela po pádu z okna na líbánkách v Dubaji jeho novomanželka, chtěl vše nejprve řešit bez pozornosti médií. I on je však držen v muslimské zemi proti své vlastní vůli. A to již od února. "Nikdo mě nekontaktoval, nikdo mi nevysvětlil, proč nemůžu odjet," stěžuje si Brit. Zadrželi mu pas a rozřešení celého případu ze Spojených arabských emirátů je v nedohlednu...

V nejistotě žije i Petr K. "Nabídli jsme mu širokou škálu asistenční pomoci, o psycholožku nepožádal," oznámila mluvčí ministerstva zahraničí. Úřad i přes své omezené možnosti hledá cestu, jak mu pomoci. "Požádali jsme ho, aby nám e-mailovou cestou zaslal dopis, ve kterém žádá egyptské úřady o propuštění ze země. To také udělal," dodala Grohová. Zda však Petra K. pustí zítra skutečně domů, netuší ona, ani nikdo jiný z Čechů. Včetně Petra K. samotného. Naděje umírá poslední, pomalu ji však ztrácí i lidé, podepisující se pod on-line petici za Petrovo propuštění z Egypta. 2. října krátce po poledni jich bylo 6375. Nepřibývají však již zdaleka tak rychle, jako na počátku. 

tigress ( 3. října 2013 01:46 )

Noo, píše se, že o psycholožku nepožádal, což mi přijde dost velký rozdíl jestli nepožádal a nebo ji odmítl... Plesk, no

tigress ( 3. října 2013 01:43 )

Koukám, že to tu dnes bylo výživné a já dojela pozdě...sakryš

eiva ( 3. října 2013 01:32 )

Odmítl psycholožku na telefonu z Kahiry.

jyoti ( 3. října 2013 01:22 )

Zvláštní? Proč P.K. odmítá psycholožku? Je to pro jeho dobro! Co by psycholožka zjistila?

klidek.pianko ( 3. října 2013 01:13 )

je pravý

Zobrazit celou diskusi