Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dojemné obrázky: Chlapec bez končetin září štěstím: Jsem jako akční hrdina

Autor: šim - 
27. září 2013
16:08

Zkázonosný meningokok připravil chlapce jménem Marshall Janson o paže i nohy jen pár dnů po jeho prvních narozeninách. Nyní je mu pět a konečně se dočkal nových protéz, díky nimž může chodit. „Jsem jako akční hrdina,“ raduje se chlapeček.

Byl prosinec 2008, když záchranka odvážela malého Marshalla do nemocnice poté, co u něj propukla meningoková infekce. Lékaři hodiny bojovali o jeho život. Během toho času mu třikrát selhaly orgány. Jeho život nakonec zachránili, ale nemoc ho připravila o všechny končetiny. Jeho mozek ani sluch či zrak však jako zázrakem poškozeny nebyly.

Z onemocnění se chlapec zotavoval dobře. Asi po roce dostal své první protézy, ty však nebyly vymodelovány tak, aby mohl chodit. Byly to jen rovné nástavce bez kloubu, který by mohl nahradit koleno.

Nyní se však Marshall raduje. Díky finanční pomoci od dárců mu rodina mohla pořídit speciální protézy, které jsou podobné těm, které používá například hendikepovaný atlet Oscar Pistorius.

Marshallovy protézy byly vyrobeny přímo na míru a s motivem jeho oblíbeného televizního hrdiny, který si chlapec sám vybral. „Cítím se jako hrdina!“ raduje se chlapeček.

Každý rok ale bude potřebovat až do 18 let nové. Protézy na nohy stojí asi 600 000 korun. Brzy by mu rodina chtěla pořídit také protézy na ruce, které jsou ještě o polovinu dražší.

Zobrazit celou diskusi