Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rathova kumpánka Pancová je na svobodě: Oslaví to šampusem!

Autor: ČTK, simao - 
27. září 2013
13:53

Po více jak roce se Kateřina Pancová (43) z kauzy Rath dostala na svobodu a je už doma! V předchozích případech sice soud její žádost o propuštění z vazby smetl ze stolu, tentokrát jí však vyhověl. A přihlédl tak ke starostem Pancové o nemocného otce a ke slibům, že útěk do zahraničí u ní nepřipadá v úvahu. Státní zástupce Jirát si však stále myslí, že Pancová schovává miliony a utéct může!

Kateřina Pancová je bývalou šéfkou kladenské nemocnice a stejně jako její partner, exposlanec Petr Kott, seděla ve vazbě kvůli údajnému podílu na korupčním jednání a manipulování milionových státních zakázek v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Právě před jejím domem přitom Ratha před 16 měsíci zatkli. Nyní je však Pancová zpátky doma, soud jí propustil z vazby.

„Myslím, že za tu dobu, co jsem strávila ve vazbě, jsem přehodnotila priority a budu si teď vážit úplně obyčejnejch věcí,“ řekla Pancová s tím, že chce pracovat v nemocnici v Motole na onkologii a starat se o nemocného otce Jaroslava (74). Pancová musí odevzdat osobní doklady a dvakrát týdně se hlásit probačnímu úředníkovi. "Když nevidíte slunce kvůli mřížím, když si sám nemůžete zavřít ani dveře od místnosti, od toalety, tak je to teď velká radost," dodala.

Sladká svoboda!

Pancová byla jednou nohou z basy už poté, co soudce Pacovský na začátku září kladně posoudil její novou žádost o propuštění. Dozorující státní zástupce Petr Jirát však proti tomuto verdiktu podal odvolání k Vrchnímu soudu. "Dnes v půl desáté bylo o vazbě rozhodnuto v neveřejném zasedání," uvedl pak nejednoznačně mluvčí soudu Jan Fořt. "Propustili jsme ji. Zamítli jsme stížnost státního zástupce," upřesnil v ČT soudce Vrchního soudu Klimáček. Potvrdily se tak dřívější spekulace, že zatímco Pancová bude volná, soud si jako záruku ponechá za mřížemi "pojistku" Petra Kotta. Žalobce Jirát však nadále tvrdí, že Pancová je jedním z "mozků velmi sofistikované trestné činnosti" a hrozí její útěk.

Státní zástupce: Pancová má ulité miliony! Nevíme kde

"Já jako státní zástupce musím toto rozhodnutí respektovat, ale osobně s ním samozřejmě nesouhlasím," uvedl v ČT po oznámení verdiktu státní zástupce Jirát. Nadále však má obavy z útěku Pancové. "Ona má někde nepochybně ukryté peníze, spoustu milionů, které jsme nikde nedohledali. To je ta hlavní obava, že by za těmito penězi mohla paní Pancová uprchnout," říká Jirát. "Provedli jsme důkladné šetření u všech bank v České republice a v žádné peníze uložené nemá," dodává bezradně, tvrdí však, že stopy vedou do zahraničí. "Já pevně doufám, že se paní doktorka Pancová dostaví 1. října do soudní síně, již ne s eskortou, ale sama," doufá Jirát, že se ohledně možného útěku plete.

Advokát Sokol: Soud rozhodl potěšujícím způsobem

Pancová během procesu tvrdila, že na útěk nepomýšlí a nemá na něj ani peníze. Svou žádost o propuštění dokládala výraznými změnami v osobních poměrech, kdy se zhoršil zdravotní stav jejího otce. Svou vazbu také označovala za "neúměrně dlouhou". Nyní však již opustila brány ruzyňské věznice. "Soud rozhodl potěšujícím způsobem, ale víc se k tomu říct nedá," řekl Blesku právník Pancové Tomáše Sokol. Propuštění jeho klientky však neznamená, že by jí nadále nehrozilo mnohaleté vězení. Soud s Rathem a spol. byl však přerušen a pokračovat bude opět v říjnu.

zabibol ( 28. září 2013 08:23 )

Socbolševici mají zlodějny už ve svých volebních programech.

zabibol ( 28. září 2013 08:21 )

Sockomunisté jsou velmi zkušení vynálézaví zloději.

majojo ( 27. září 2013 21:26 )

Pravice nás sice bude okrádat stejně, ne-li hůř, ale s noblesou, že?

majojo ( 27. září 2013 21:25 )

transparentní 

majojo ( 27. září 2013 21:24 )

Ale všimněte si, jak je trabnsparentní, žádný víno v krabici!

Zobrazit celou diskusi