Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Důlní technik z Paskova prosí: Zachraňte uhlí za 50 miliard

Autor: Jiří Krušina, geok - 
26. září 2013
09:02

Horníci i odboráři z Dolu Paskov se bouří. Zveřejněná čísla o jejich platech i odstupném jsou naprosto a prý záměrně zkreslena. Neberou průměrnou mzdu 35 000 Kč, jak zveřejnily OKD, ale o pět tisícovek nižší, a to ještě někteří.

Otec čtyř dětí Vladimír Filippi pracuje v OKD s přestávkou 11 let. Nebojí se ani tak o práci, jako o to, že stát přijde zasypáním dolu o obrovské zásoby uhlí. „Dneska už nikdo nový uhelný důl nevykope, jelikož jde o neuvěřitelně velkou investici. Paskov má hloubku přes 800 metrů a z dolu lze vytěžit ještě přes 20 milionů tun kvalitního uhlí. Cena tuny je dnes nad 100 eury,“ řekl Filippi.

Dejte nám šanci

Filippi se obrací na republiku i vládu přes Blesk s prosbou o zachování dolu. „Chlapi jsou připraveni dřít do úmoru. Vždy jsme platili daně a živili rodiny. Nechceme skončit na podpoře, sociálce či rekvalifikačních kurzech, které stát zaplatí a přijde ho to na stovky milionů korun,“ pokračoval báňský záchranář Filippi.

Důl nezasypte

Důlní technik stále věří, že Paskov zůstane otevřen. „Věří v to většina chlapů a já taky,“ netají se přáním Filippi. Pokud však má být důl uzavřen, tak varuje před jeho zasypáním a uzavřením. „Pokud se důl zasype, tak se již nikdy nevytěží uhlí, které je nerostným bohatstvím České republiky. Nemluvě o tom, že za 10 či 20 let může být cena uhlí zcela jinde a těžba může být pro republiku klíčová. Klidně ať nás přemístí či propustí, ale důl by se měl zakonzervovat pro případnou budoucí těžbu,“ dodal Filippi.

Těžba stojí víc, než je zisk

Firma OKD chce Důl Paskov zavřít, protože průměrná cena jedné tuny uhlí klesla na 2750 Kč. Náklady na těžbu se ale v Paskově pohybují kolem 4300 Kč za tunu. Ročně je tak Důl Paskov ve ztrátě 1,5 miliardy korun. Uzavření a zasypání dolu přijde na cca 1,2 miliardy.

simca111 ( 17. září 2016 13:47 )

To je sice, pekne, ale co ja vim vetsina chlapu chce, aby Paskov uz zavreli a tim dostali na co maji narok..jak padne Paskov tak pomalu padne cele Okd asi tak

e.44 ( 26. září 2013 16:22 )

jjpepa ( 26. září 2013 16:20 )

Já pana Filippiho nemusím a nikdy jsem nemusel,je to pro mně divný patron,ale jak tady čtu komentáře,tak mu někteří pisatelé komantářů nesahají ani po paty.

mememumu ( 26. září 2013 16:06 )

Teď jsi na to kápl, Šmoulo. Bakala je tak rafinovaný, že než aby vydělával, tak ten důl zavře, za jeho zavření zaplatí miliardy, a to všechno jen proto, aby mohl vyházet horníky na dlažbu. Pane vachmajstr, vy jste ale hlava.  

pari ( 26. září 2013 15:35 )

Je ten důl opravdu prodělečný?? Neskrývá se za tím zas nějaká vychytralost uhlobaronů ??

Zobrazit celou diskusi