Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po zemětřesení v Pákistánu se z moře vynořil tajemný ostrov

Autor: šim, ČTK - 
25. září 2013
13:27

Asi sto metrů délky a devět metrů na výšku. To jsou rozměry nového ostrova, který se vynořil z moře po středečním zemětřesení v Pákistánu, které si vyžádalo přes 250 obětí!

"Ostrov má výšku asi devět metrů a délku 100 metrů. Objevil se po zemětřesení," řekl místní představitel Tufail Balúč, podle nějž se podobný skalnatý útes na tomtéž místě z Arabského moře vynořil již před zhruba 60 lety, ale později zmizel pod vodou.



Na pobřeží se shromáždily stovky lidí, aby nový ostrov, který se objevil asi 300 kilometrů jihozápadně od epicentra zemětřesení o síle 7,7 stupňů Richterovy škály, spatřili na vlastní oči. Někteří zvědavci sebrali odvahu a dokonce se na ostrov, který je od pobřeží vzdálen asi 600 metrů, vydali sami. Fotky zachytily skupinu lidí, jak lezou po kamenitém povrchu ostrova.

Podle šéfa pákistánského Geologického ústavu Zahida Rafiho malý ostrov, který pravděpodobně bude směsicí bahna, kamenů a dalších pevných složek, vytlačil z mořského dna pod zemí nahromaděný plyn. Právě složení ostrova, které budou nyní vědci zkoumat, rozhodne o tom, zda bude stabilní, nebo klesne zpět pod hladinu.



evita5555 ( 25. září 2013 13:59 )

Takže ten ostrov je tajemný? A nemrazí z toho niekoho z vás? A neviete to náhodou prví na svete? Traperi.

Zobrazit celou diskusi