Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Členka Pussy Riot zahájila hladovku: Vězeňská správa mi hrozí smrtí!

Autor: ČTK, ljš - 
23. září 2013
14:24

Zdrcený manžel členky ruské punkové skupiny Pussy Riot Naděždy Tolokonnikovové zveřejnil dopis, v němž aktivista oznamuje, že je nucena začít držet hladovku. Protestuje tak proti otřesným podmínkám v ruském vězení, kde jí údajně jeho vedení hrozí smrtí a utlačuje i další trestankyně.

"V pondělí 23. září zahajuji hladovku. Je to krajní metoda, ale jsem naprosto přesvědčená, že je to pro mě jediné možné východisko ze vzniklé situace. Správa tábora mě nechce slyšet," uvádí punkerka v dopise.

Tolokonnikovovou a další členku Pussy Riot Mariju Aljochinovou soud poslal na dva roky do vězení za loňskou "punkovou modlitbu" v moskevském kostele. Trest jim skončí příští rok v březnu, žádosti o předčasné propuštění i o zmírnění trestu jim soudy zamítly.

Tolokonnikovová podle Interfaxu nyní mimo jiné tvrdí, že v trestaneckém táboře, kde si odpykává trest, jsou vězenkyně nuceny pracovat 16 hodin denně, od 07:30 do 00:30. "Na spánek v nejlepším případě zbývají čtyři hodiny," dodává.

Poukazuje také na to, že některé trestankyně jsou vystavovány bití jinými vězněnými ženami. "Režim v táboře je ve skutečnosti vytvořen tak, aby potlačování vůle člověka, jeho zastrašování a přeměnu v mlčícího otroka prováděly odsouzené, které vedou pracovní brigády... a dostávají příkazy od náčelníků," uvádí Tolokonnikovová.

Hladovku držela letos po dobu 11 dnů i Aljochinová. Protestovala tak proti zamítnutí své žádosti o předčasné propuštění městským soudem v Bereznikách, kde si trest v té době odpykávala.

namoroman ( 23. září 2013 20:00 )

Eto očeň charašo durak... Nebýt Putina,tak Amíci udělali v Sýrii další masakr(například...).To snad pochopí i trulo Vendelín.Co kdyby tam Rusové neměli základnu?! Protiváha Americe je moc důležitá.Nebýt protiváhy, tak by se asi děly věci.Někdo by měl spočítat kolik už stál vývoz americké demokracie a pořádku lidských životů.Možná mnohem víc než cokoliv jiného.Jsi vůbec schopen si tipnout?!Máš vůbec na to?! Pokud ne, tak neblábol o Sibiři

itartas ( 23. září 2013 19:36 )

Nevím co čekaly soudružky, za chyby se platí.

itartas ( 23. září 2013 19:34 )

itartas ( 23. září 2013 19:34 )

itartas ( 23. září 2013 19:33 )

Zobrazit celou diskusi