Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Naštvaní havíři mudrují v hospodách: Bakalu na šachtu a bojkot Miss

Autor: Jiří Krušina, Jan Doležal - 
23. září 2013
05:30

Horníci z Ostravska, šlachovití chlapi s černými kruhy pod očima, chtějí makat, vydělávat, aby uživili své rodiny. V posledních dnech ale propadají zoufalství. OKD je rozhodnuto zavřít »jejich« Důl Paskov, když stát nenasype miliardy, po roce 2014 těžit odmítá. Jak se po šichtě sejdou v havířské hospodě, jadrně »těm nahoře« spílají.

„Na špici rubu dvacet let. Odvedu daně, zaplatím nájem, školu synkovi, jídlo a nezbývá mi ani na kořalku. Zdraví mám zničené,“ procedil mezi zuby Tonda (41) v Pivnici u Havířa. Říct celé jméno a nechat se vyfotit odmítá, má strach, že by »letěl« ještě dřív...

Ať vrátí byty

Hněv horníků sklouzává zejména na hlavu miliardáře Zdeňka Bakaly (52), nejznámějšího ze sestavy vlastníků OKD. „Ať pan Bakala vrátí 44 tisíc bytů, co dostal jako dar od státu a kde platíme nehorázné nájmy,“ soptil Tonda. Jeho kolega Honza by chtěl, aby šéfstvo poznalo jejich opravdovou práci. „Hodil bych jim na rameno zbijaka a jedinou šichtu by nepřežili. Když jednou za čas sfárají, je šachta vyčištěná. Jinak je tam prach, tma a vedro. Majitelé vůbec nevědí, o čem naše práce je!“ říká havíř Honza.

Nechoďte do Miss

Rozzuření horníci stále věří, že jim pomůže český stát, ale k solidaritě vyzývají také hezká mladá děvčata. „Ať holky z našeho kraje nechodí do Miss. Měly by mít hrdost a postavit se za nás!“ volají havíři v narážce na soutěž Česká Miss, jejíž ředitelkou je Bakalova manželka Michaela Maláčová (42).

Komu patří Důl Paskov?

Důl Paskov vlastní společnost OKD, jejíž stoprocentním majitelem je fi rma NWR se sídlem v Amsterodamu. Ta téměř ze dvou třetin patří skupině BXR, kde má Zdeněk Bakala zhruba poloviční podíl.

Pro horníky 12násobek platu

OKD včera oznámilo, že všem zaměstnancům garantuje po propuštění odstupné ve výši 12 platů. Havíři mají pobírat průměrně 35 000 Kč. Pokud by dostali výpověď k 31. 12. 2014, mají podle OKD záruku, že jim fi rma vyplatí ještě 28 mezd.

Zdeněk Bakala: Osud zaměstnanců mi není lhostejný

„Osud společnosti OKD, jejích zaměstnanců a celého regionu není Zdeňku Bakalovi v žádném případě lhostejný. Zájmu prezidenta i premiéra o situaci v OKD si váží a je připraven s nimi o věci osobně hovořit, bude-li to kterýkoli z ústavních činitelů ČR považovat za patřičné,“ uvedla o víkendu v prohlášení kancelář Zdeňka Bakaly.

zadnice ( 24. září 2013 11:14 )

Zřejmě dojde k násilnému řešení což začne na ostravsku a rozšíří se to do celé ČR. Ale pozor, politici klidně nechají střílet do davů.

zabibol ( 23. září 2013 18:06 )

Salto je obyčejný bolševik. Soudruhu, řekni nám, kde zmizel český uran. Kam ho komunisti darovali?

dzery ( 23. září 2013 18:04 )

Chtěl jim snížit plat o dvacet procent a nesouhlasili tak ať pískají kudlu.A že se bude utlumovat těžba ví každý už nejmíň dvacet roků.

bibijana ( 23. září 2013 16:39 )

eliska:přesně tak,Ostraváci jsou bohatí,140 miliónů za fotbalový klub!Asi ale věděli,proč to udělali.Už staří Římané měli na zklidnění nespokojenců návod -dejte lidu zábavu a hry a přestanou remcat.

salto ( 23. září 2013 13:08 )

Právě že pochopil. Vzpomeňte si všichni co nám bylo slibováno - slavné Havlovy promluvy (někde jsem tady vidě odkazy) . Za uplynulých 23 let se tady rozkradlo co se dalo - vládnoucí strany se ke státu chovaly jako ke kořisti a jejich zásluhou teď tady hrozí sociální nepokoje (upozornění novinářů na to, že horníci byli opilí je uvedení známého pořekadla do praxe - koho chleba jíš - toho píseň zpívej) . Co se dalo ukrást se ukradlo, co se dalo prodat je prodáno a po sichru se vrací x miliardový majetek církvi, která si na něj pochopitelně vydělala "poctivě" (když pominu počátky křesťanství v našich zemích, stačí vzpomenout na 30-letou válku a následnou násilnou katolizaci zemí koruny české a další a další...). Komouši dotovali zemědělství - ale ano, zrovna tak jak to dělají původní země EU - ostatně, když už nemáme cukrovary (rozkradeny) můžeme dělat cukru dle libosti, díky limitům EUjsme vytloukli krávy a ejhle najednou i mlíka můžem dojit do sytosti a co řepka olejná? Jenom mě mrazí co se může stát, až se lidi doopravdy na.erou a pak buder cajmrsk a ne jako v 89, kdy to študáci brali jako recesi, když se zjistilo, že to funguje, přidali se herci a ty staticisíce na Letný a Václaváku - no to byli pracující na který se nyní z vysoka kálí. To je to co chápu

Zobrazit celou diskusi