Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Unikátní vysílač na Ještědu: Česká stavba století slaví 40 let!

Autor: Václav Suchan, geok - 
22. září 2013
05:40

Před 40 lety, 21. září 1973, zahájil provoz vysílač na Ještědu u Liberce. 90 metrů vysoká stavba připomíná kosmickou loď a ve svých útrobách ukrývá nejen unikátní technologie, ale také restauraci a hotel.

Vstupujeme do recepce, kde nás čeká manažer hotelu Ještěd Jan Absolon. Vítá nás se slovy, že interiér v technicistním stylu, kde se kombinuje sklo, kov, dřevo a keramika, je původní, od architekta Otakara Binara. Drtivá většina mobiliáře byla ale po roce 1989 zničena a nahrazena novým, nestylovým nábytkem a doplňky. Provozovatelé se podle Binara nyní snaží vrátit do původních interiérů nábytek vyrobený podle dobových fotografií ze 70. let. První vlaštovkou je nově otevřený salonek vedle restaurace, a pokud se podaří získat další finance, přijdou na řadu ostatní části restaurace. Devastace původního zařízení zůstaly ušetřeny naštěstí hotelové pokoje, které projdou postupnou renovací.

Digitální TV

Vysílací částí nás provedl Pavel Duda z Českých Radiokomunikací. V srdci vysílače, v TV sále, vysvětluje, že se odsud šíří signály tří digitálních TV multiplexů a analogově šest rozhlasových stanic. Vystoupali jsme do výšky 45 metrů, těsně pod vysílací anténní systém. Z hrazení se odsud otevírá krásný výhled. Nad námi se tyčí nejprve antény rozhlasové, pod vrcholem TV antény.

Video Blesk na Ještědu! - Václav Suchan
Video se připravuje ...

Vysílač se stavěl sedm let

Předchůdcem dnešního vysílače na hoře Ještěd (1014 m n. m.) u Liberce byla zděná chata s vyhlídkovou věží podle libereckého stavitele Schäfera, která zahájila provoz v roce 1907. V roce 1963 byla zničena požárem. Dnešní stavba, která je národní kulturní památkou a byla vyhlášena českou technickou stavbou století, vznikla v letech 1966 až 1973. Je vysoká 90 metrů a má půdorys 33 metrů. Jejím autorem je architekt Karel Hubáček.

Kryt laminátového válce

Uvnitř je tlumící kyvadlo (91,46 m). Ještě před dostavbou Ještědu v roce 1970 technici zjistili, že se při silném větru stavba nebezpečně rozhoupává, až hrozí zřícení. Proto sem bylo ve světové premiéře namontováno protizávažové kyvadlo ve tvaru prstence, o hmotnosti necelé půl tuny. Je zavěšeno na tlumičích, detekuje a vyvažuje náklony věže.

horstfuxteleshop ( 23. září 2013 07:29 )

co si zas chlastal, nebo hulil, ty pablbe?

djaba ( 22. září 2013 20:38 )

Takový paskvil ,hyzdící krajinu ,bych zboural .V dnešním digitálním věku ani není třeba vysokých vysílačů ,ty byly nutné pro analog v prvním a třetím kmitočtovém pásmu nebo pro šíření VKV.

bidlo62 ( 22. září 2013 06:35 )

To hlásilo rádio Jerevan, nebo Vám to říkali soudruzi na stranické schůzi?

zlymikes ( 22. září 2013 06:16 )

Konečně jiný názor majitelů.Ještě nedávno se zvažovalo zbourání této krásné stavby z důvodu nevyužití v budoucnosti /Radiokomunikace=zahraniční vlastník/

Zobrazit celou diskusi