Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Show dnů NATO v Mošnově: Machři na nebi předvedli kousky, ze kterých se tajil dech

Autor: jad, ČTK - 
21. září 2013
20:40

Tankování stíhaček za letu nebo obří nákladní letoun An-124 Ruslan se přece nevidí každý den. Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR, které se o víkendu konají na letišti Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku, přilákaly jen za sobotu 54 tisíc návštěvníků.

Kromě ukázky tankování za letu návštěvníci viděli například vystoupení španělské vrtulníkové akrobatické skupiny Patrulla ASPA. Mezi statickými ukázkami na zemi dominoval obří transportní letoun An-124 Ruslan.

Češi a Slováci spolu po 20 letech

Po mnoha letech, pravděpodobně poprvé od rozdělení Československa, mohli lidé vidět společný průlet českého a slovenského letectva. Vojáci si tím připomněli 20. výročí vzniku vzdušných sil obou samostatných států.


Letošní ročník Dnů NATO v Mošnově je podle něj pro diváky zajímavý například tím, že zde armáda ukazuje přes 70 typů letecké techniky. "Chceme ukázat lidem, kteří sem přijdou, umění našich pilotů, techniků a dalších odborností. Dále bychom rádi poukázali na to, že armáda není jakýmsi ostrovem, který nekomunikuje se světem. Je to spolupráce armády a integrovaného záchranného systému, je to spolupráce vzdušných sil a pozemních sil," řekl Štefánik.

Trefit koš za letu

Ukázku tankování za letu předváděly dva české letouny Jas-39 Gripen spolu se švédským tankerem C-130. Jaroslav Tomaňa, jenž pilotoval jeden z Gripenů, řekl, že tento úkon patří k těm komplikovanějším. "Představte si, že za letu, kdy letíte za tankerem, tak musíte trefit koš, který má průměr 65 centimetrů, to znamená poloměr 35. Když se spojíte s tím tankerem, tak ten koš máte v úrovni někde kabiny, je vzdálený asi 37 centimetrů od hrany kabiny," řekl Tomaňa. Pilot podle něj při finální fázi spojování musí dělat opravdu velmi jemné korekce v rozmezí 10 - 15 centimetrů.

Manévr zvládají pouze 4 piloti

Česká armáda má v současné době čtyři piloty, kteří jsou schopni tento náročný úkon provádět, další dva jsou ve výcviku. "My jsme využili příležitosti, že tady máme švédský tanker, takže v pátek před příletem jsme zahájili výcvik dvou pilotů, kteří mají za sebou dva výcvikové lety. Pokud nám bude počasí přát, tak v pondělí při odletu bychom je chtěli docvičit," řekl Tomaňa, který je jedním z instruktorů.

"Jinak naše ambice jsou vycvičit všechny piloty u 211. letky obzvláště se zaměřením na absolvování mise 2014 na Islandu, kde předpokládáme, že přílet a odlet na Island by byl plánovaný spolu s tankerem," dodal pilot, který dnes dostal zvláštní ocenění za tisíc hodin nalétaných v Gripenu. Ředitel Gripenu pro střední a východní Evropu Daniel Boestad ho označil za jednoho z nejlepších stíhacích pilotů současnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

y1xcvbnm ( 22. září 2013 10:34 )

To je dobře že předvedli a nesrazili se.

lubo22 ( 22. září 2013 10:34 )

..paráda...my zas máme 6 migov 29,z toho tuším tri bojaschopné..ja som bol na vojne v Bechyni-na letisku,jedna letka mala 12 lietadiel-keď dnes počujem o našej armáde,neviem či mám plakať alebo sa smiať...dokonca aj Biele albatrosy z Košíc,zrušili...nech teda žije NATO!!!

fionora ( 22. září 2013 10:27 )

Nepršelo!!!

namoroman ( 21. září 2013 21:52 )

Mám pocit,že armáda ČR předvedla skoro všechno co má. Nevím jestli je to dobře nebo špatně... Co jsem četl tak má asi třicet tanků,Pandury,14? Grippenů,nějaké letouny CASA a nějaké vrtulníky,které asi krutě dostaly v Afghánistánu technicky zabrat...možná už moc nelétají.Nikdo nás neohrožuje, ale pokud budeme ohroženi v budoucnu, tak se ani nebudeme schopni bránit.Možná o to jde... Chtěl jsem tam jet, ale pršelo... a jak jsem viděl reportáže na ČT24 o moc jsem nepřišel.

Zobrazit celou diskusi