Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Krůček od pohromy! Bombardér omylem shodil pumu nad USA: 260x silnější než v Hirošimě

Autor: ČTK, geo - 
21. září 2013
17:50

Americká města New York a Washington byla málem zničena atomovou bombou 260krát silnější než  ta v Hirošimě! V roce 1961 bombardér omylem shodil nad Severní Karolínou dvě vodíkové pumy, informoval britský list The Guardian s odvoláním na nově odtajněné dokumenty.  

Ohroženy tak byly životy milionů obyvatel Washingtonu, Baltimoru, Filadelfie a dokonce i New Yorku. Podle deníku za vším stála porucha bombardéru B-52, který přepravoval dvě vodíkové pumy typu Mark 39 nad Severní Karolínou.

Selhaly 3 ze 4 pojistek

U jedné z bomb selhaly tři ze čtyř bezpečnostních mechanismů zabraňujících její náhodné explozi. Když puma dopadla na zem, spustila se roznětka, která by normálně způsobila explozi, kdyby tomu nezabránila až poslední bezpečnostní pojistka. Ta byla přitom vysoce citlivá a vlivem nárazu mohla snadno selhat taky.

Vláda událost zapřela

Po incidentu ovládly zemi spekulace o tom, o jak vážnou situaci šlo. Americká vláda ale opakovaně popřela, že by se obyvatelé ocitli v ohrožení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cinderella1 ( 24. září 2013 17:38 )

ale ty nas maly cesky nervacku

zlo. ( 22. září 2013 11:55 )

1binladin+georg7+ivan - retardi

e.44 ( 22. září 2013 11:38 )

Nebo taky horší. Možná že bys dneska chodila zahalená, bylo by to tu mešita vedle mešity a museli bysme se modlit k aláhovi.

cinderella1 ( 22. září 2013 04:31 )

Nejsem prece zadna Princezna, a co ty? ty jsi Princ? ...jsem jen obycejna Popelka ...ale tesilo me! A jinak, copak nejde o uplne stejnou vec? Proc ji sem davaji jako novinku, kdyz se to rozebiralo uz v roce 2007??? (8.11.2007 Incident Bent Spear)...a nemusis nikam chodit nic vyhledavat, staci cist denni zpravy a nebo si to vygooglit. Chod si na zdroje kam chces ty sam, to ti nikdo prece nebere. Ja za to ale nemuzu, ze nejsou Cesi schopni si kvalitne doplnit vedomosti na Wik a maji tam spoustu rozporu z zmatku, napriklad tady: Sarasota je město na Floridě. V roce 2000 zde žilo 52 715 obyvatel. Leží u Karibského moře - na středozapadě Floridy. A srovnej si to ted s tim, co pisi Amici! A oni to pisi spravne, ziju tady takze vim, ze tady nemame zadne Karibske more! Z jedne strany omyva brehy Floridy Gulf of Mexico a z druhe strany Atlantic Ocean. Sarasota is a city located in Sarasota County on the southwestern coast of the U.S. state of Florida. It is south of the Tampa Bay Area and north of Fort Myers. Its current official limits include Sarasota Bay and several barrier islands between the bay and the Gulf of Mexico.

zlobivka1986 ( 22. září 2013 01:08 )

Obyč člověk ví tak 1% toho co se opravdu děje. Utajovaných skutečností je tolik a do médií jde minimum. Nevědomost je sladká, ale opravdu nevíte dne ani hodiny.

Zobrazit celou diskusi