Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve Velké Británii poslali do vězení Češku a Slovenku: Fingovaly svatby s přistěhovalci!

Češka Matylda Krejčí (vlevo) a Slovenka Eva Holubová
Češka Matylda Krejčí (vlevo) a Slovenka Eva Holubová  (Autor: Reprofoto Yorkshire Post)
Autor: ČTK, lm - 
21. září 2013
09:10

Na osm měsíců do vězení poslal v pátek britský soud Češku a Slovenku za účast na fingovaných svatbách, které umožňovaly pákistánským mužům ilegálně získat povolení k trvalému pobytu v Británii. Podle dnešních vydání britských listů Yorkshire Post a Express je tak stihl osud dalších devíti falešných nevěst ze střední a východní Evropy, včetně další české občanky.

Odsouzené ženy, 29letá Matylda Krejčí z Česka a 51letá Eva Holubová ze Slovenska, byly součástí mezinárodního gangu 17 osob, které organizovaly podvodné svatby a které byly odsouzeny k úhrnnému trestu 27 let a osmi měsíců vězení. Páteční rozsudek vynesl soud v středoanglickém Sheffieldu.

České a slovenské "nevěsty" létaly z Británie do Pákistánu, kde měly za úplatu domluvené fingované svatební obřady. Jedna z Češek se už před rokem, kdy policie příslušníky skupiny pozatýkala, svěřila britskému deníku Daily Mail, že za čtyři měsíce absolvovala s falešnými dokumenty tři svatby. Další Češku chytili podle listu policisté po návratu z Pákistánu, když měla v kabelce 1000 liber.

Pákistánští muži si pomocí fingovaných svateb kupovali možnost trvalého pobytu, kterou získali jako manželé obyvatelek EU. Placené svatby zahrnovaly mimo jiné i "novomanželskou" fotografii, která měla usnadnit získání víza, stejně jako falešné dokumenty potvrzující, že žena bude svého manžela v Británii podporovat.

Fingované svatby kvůli přistěhovaleckým účelům jsou v Británii a ve většině zemí Evropy poměrně časté. Není to poprvé, co jsou do nich na britských ostrovech zapojení čeští občané. V prosinci 2010 poslal soud v hrabství Lancashire Pětačtyřicetiletou Češku na 16 měsíců do vězení za uzavření dvojího manželství, křivé přísahy a napomáhání k ilegálnímu přistěhování nigerijského občana.

Až k pěti letům vězení odsoudil v září 2010 soud v Manchesteru skupinu šesti Čechů za organizování fingovaných sňatků, kvůli kterým mohli v Británii zůstat ilegální přistěhovalci z Nigérie, Pákistánu a Sýrie.

ouha ( 22. září 2013 01:12 )

Tady je to přímo z anglického tisku i se jmény: http://www.yorkshirepost.co.uk/news/main-topics/general-news/brides-jailed-for-wedding-sc am-1-6072883

ylatouf ( 21. září 2013 21:54 )

Jsou to dvě zdivočelé cikánské extremistky.Nic jiného.

majojo ( 21. září 2013 20:03 )

Žřejmě dost vysoké na to, aby se v Británii slušně uživily.

majojo ( 21. září 2013 20:01 )

Nejsou, jsou jen občanky ČR a SR.

zirafa ( 21. září 2013 19:18 )

náááhodou...... ta starší je ještě kus pěkný baby, určitě by sis dal říct....

Zobrazit celou diskusi