Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hyeny ze Slovenska okrádají české důchodce: Za jejich peníze mají luxusní vily!

Bezbranným seniorům zlodějka ukradla všechny úspory. Za jejich peníze si pak vystavěla luxusní sídlo.
Bezbranným seniorům zlodějka ukradla všechny úspory. Za jejich peníze si pak vystavěla luxusní sídlo.  (Autor: Blesk – Zbyněk Schnapka)
Autor: tpš - 
20. září 2013
05:00

Na Slovensku mají luxusní vily za miliony korun a do Česka jezdí okrádat bezbranné seniory. Tyto hyeny s lidskou tváří staříkům nabízejí předražené hrnce. Na rozdíl od šmejdů z předváděcích akcí ale bezmocným důchodcům ukradnou z domu všechny jejich peníze.

O své úspory tak přišli dva senioři (86 a 83) z Klatovska, kteří naletěli takovéto podvodnici. Kvůli tomu teď před klatovským soudem stojí Markéta B. (54) z Lučence na Slovensku. Podle obžaloby je to ona, kdo staříky okradl.

Snadná kořist

„Řekla, že mi nese něco k penzi. Pustil jsem ji dovnitř. Nabídla mi nádobí za 60 tisíc korun. Když slevila na 20 tisíc, tak jsem si ty hrnce chtěl koupit. Ona mi z peněženky vytáhla 80 tisíc a utekla,“ řekl Jan Nosek (86), který sotva stojí na nohou, špatně mluví a občas je i duchem jinde. Pro hyeny opravdu snadná kořist.

Stejná finta

Podobně je na tom i Josef Chaloupka (83). „Řekla, že je se sociálky a že mi nese nádobí jako dárek. Jednu sadu mi dala a já se nechal přemluvit, abych si druhou koupil za 20 tisíc korun. Ty jsem jí dal. Zbytek peněz jsem uložil do zásuvky. Chtěla, ať otevřu okno. Když jsem se k ní otočil zády, ukradla mi 30 tisíc,“ uvedl Chaloupka.

Usvědčit pachatelku bude problém

Dokázat, že hyenou s lidskou tváří je opravdu Markéta B. (54), je tvrdý oříšek. Důchodci si totiž kvůli stáří už vše hůře pamatují a na to právě ženu spoléhá. Obžaloba tak má pouze jednoho svědka, který Markétu B. bezpečně poznal, a pak ještě pachové stopy a otisky na nádobí, které zanechala u důchodců. Ženě hrozí za krádež až tři roky vězení. Za stejný trestný čin už byla třikrát za mřížemi.

8 rad, jak nenaletět podomním prodejcům

1. Prověřujte Ověřte si, jestli osoba, která vás navštívila, opravdu pracuje pro firmu, na kterou se odvolává. Jestli se vám nemá čím prokázat, neváhejte do firmy zavolat.

2. Chtějte čas na rozmyšlenou Pokud vás nabídka zaujala, vezměte si čas na rozmyšlenou, nic nepodepisujte hned. Solidní prodejce bude vaše přání respektovat.

3. Požadujte kalkulaci Nenechte se zlákat obecnými nabídkami. Požadujte konkrétní kalkulaci výhodnějších cen a konečnou cenu, včetně veškerých poplatků a daní, která bude ve smlouvě.

4. Nahlédněte do papírů Nespoléhejte se pouze na slova prodejce. Vyžádejte si nabídku v písemné podobě, včetně návrhu smlouvy, smluvních podmínek a platného ceníku.

5. Prostudujte smlouvy Veškeré podklady si pečlivě pročtěte. Zjistěte si, zda vám nehrozí sankce v případě změny podmínek nebo ukončení smlouvy. Pozor si dejte hlavně na podezřele malá písmena. Jestli si něčím nejste jistí, neváhejte a poraďte se s vaším stávajícím dodavatelem, operátorem či pojistitelem.

6. Pozor na bonusy Aby společnosti nalákaly nové zákazníky, nabízejí jim za uzavření smlouvy extra výhodnou cenu. Ta ale někdy platí jen první tři měsíce! Ověřte si proto, zda nabízená cena je konečná a platná pro celé smluvní období.

7. Skutečně si polepšíte? Zvažte, co můžete změnou dodavatele energie, operátora či pojistitele získat a co případně ztratit. Nezapomeňte vzít v úvahu zákaznické služby a výhody, na které jste byli doposud zvyklí.

8. Zjistěte si reference Kvalitu služeb nového dodavatele si můžete ověřit například tím, že zavoláte na jeho zákaznickou linku nebo zašlete dotaz e-mailem. Nejspolehlivější ale je poptat se lidí, kteří mají s fi rmou a jejími službami zkušenosti, zda se jedná o důvěryhodnou a spolehlivou společnost, u které nehrozí víc rizik než výhod.